Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Reacția PL după ce doi…

Reacția PL după ce doi consilieri municipali ai partidului s-au abținut de la promovarea proiectului Dedeman

Fracțiunea Partidului Liberal din Consiliul Municipal Chișinău nu a fost, nu este și nu va fi niciodată împotriva vreo unui investitor străin, care vrea să vină să investească în Republica Moldova și în special în municipiul Chișinău, inclusiv DEDEMAN din România, anunță PL, într-un comunicat de presă, postat pe site-ul partidului.

„Regretăm că proiectul investițional propus de DEDEMAN România, nu a ajuns să se discute în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Ca să epuizăm tot felul de speculații, apărute în cursul zilei de astăzi în mass-media, Fracțiunea Partidului Liberal anunță opinia publică că luni la prima ora, va cere convocarea ședinței extraordinare a Consiliul Municipal Chișinău cu o singură chestiune pe ordinea de zi, cea de modificare a Planului Urbanist Zonal, pentru a permite companiei DEDEMAN România să proiecteze și să investească în Municipiul Chișinău” anunță partidul.

Reacția PL vine la câteva ore după ce ZdG a scris că proiectul companiei Dedeman s-a blocat inclusiv cu „sprijinul” a doi consilieri liberali, care s-au abținut de la vot, fapt observat din imaginile video ale şedinţei comisiei de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare.În comisie sunt patru membri din PL: Vadim Cojuşneanu, preşedintele comisiei, Mariana Lungu, Ion Stratulat şi Valeriu Baciu.  Astfel, pentru avizarea pozitivă a proiectului au votat 5 membri, dintre care doi membri PL: Vadim Cojuşneanu şi Mariana Lungu. Alţi doi consilieri PL, Valeriu Baciu şi Ion Stratulat s-au abţinut de la vot. La acel moment, era necesar un singur vot pentru ca proiectul să fie avizat pozitiv şi să treacă spre aprobare către Consiliul Municipal. În comunicatul PL nu se face referire la decizia celor doi consilieri PL de a se abține de la votarea proiectului.

Anterior, I-am contactat pe cei doi consilieri municipali PL, care s-au abţinut de la vot. Valeriu Baciu însă are telefonul deconectat, iar Ion Stratulat se află peste hotare, la tratament şi nu a putut să ne răspundă la întrebări. Ion Cebanu, consilier municipal PL susţine că nu cunoaşte circumstanţele de ce colegii săi de partid s-au abţinut de la vot în cadrul şedinţei comisie de specialitate din 17 februarie şi subiectul dat nu a fost discutat pe linie de partid. „Dacă era în şedinţa Consiliului Municipal- proiectul se aproba, fracţiunea noastră vota pentru”, a declarat Cebanu.

Ceilalți consilieri care au votat împotriva proiectului sunt socialistul Alexandr Odinţov şi comunistul Vasile Chirtoca. Au votat în favoarea proiectului consilierii PL, Vadim Cojuşneanu şi Mariana Lungu, consilierul PD, Liviu Oboroc,  Ghenadie Dumanschi, consilier PLDM şi Ion Ştefăniţă, consilier municipal neafiliat. Deși comisia are 11 membri, la ședință, conform imaginilor video, au fost prezenți doar 9 consilieri. Au fost absenți socialiștii Ion Ceban și Svetlana Popa.

Rețeaua românească de retail „Dedeman” a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional planificat pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut ieri, 20 octombrie de către reprezentantul legal al companiei S.A. „Piele”, care deține terenurile pe care urma să fie construit un complex comercial. Motivele invocate sunt „barierele administrative, birocrația excesivă și lipsa unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale”.