Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM, la Curtea Constituțională

PSRM, la Curtea Constituțională

Deputații Partidului Socialiștilor a depus astăzi, 10 aprilie, la Curtea Constituțională o sesizare, căreia îi solicită să verifice constituționalitatea angajării răspunderii Guvernului asupra Legii Bugetului de Stat pentru 2015.

„Astăzi am depus o sesizare la Curtea Cosntituţională în ceea ce ţine de acele documente care ieri au fost prezentate în Parlament. Noi considerăm că prin agnajarea răspunderii Guvernul a încălcat un şir de articole din Constituţia R. Moldova”, a menţionat deputatul Vasile Bolea după depunerea sesizării la CC. Potrivit socialiștilor, asumându-și răspunderea, Cabinetul de Miniștri a violat principiul separării puterilor în stat și prerogativa Parlamentului de a adopta această Lege.

Menționăm că 25 deputați din grupul parlamentar al PSRM au semnat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Însă, pentru a o înscrie pe agenda Legislativului mai au nevoie de semnătura încă a unui deputat.

Vasile Bolea a evitat să răspundă dacă PSRM a găsit semnătura necesară pentru depunerea moţiunii de cenzură, menţionând că porţile rămân deschise pentru deputaţii care vor dori să li se alăture. „Moţiunea de cenzură trebuie să fie depusă în 72 de ore de la angajarea răspunderii de către Guvern. Adică, de la 14:30 a zilei de ieri, respectiv până la 14:00 a zilei de duminică… Așa că intriga rămâne”, s-a eschivat socialistul.

Amintim că ieri, 9 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe patru proiecte de legi şi anume: politica fiscală şi vamală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015. În cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, premierul Chiril Gaburici a prezentat proiectele de legi menţionând că astfel Guvernul nu încearcă să submineze activitatea Parlamentului, ci doar să grăbească anumite procese, care ar fi tergiversate în cazul în care ar urma procedura ordinară.