Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Procurorul din dosarul Chirtoacă va…

Procurorul din dosarul Chirtoacă va ocupa fotoliul de adjunct al șefului Procuraturii municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă

Procurorul anticorupție Dumitru Robu, care instrumentează dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care este vizat și primarul suspendat din funcție al capitalei, Dorin Chirtoacă, va ocupa funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Central. În competiția pentru acest fotoliu, Dumitru Robu l-a avut drept contracandidat pe Vladislav Bobrov, acuzatorul de stat în dosarul de fals în declarații pe numele fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi. Robu a fost desemnat câștigător al concursului câteva clipe în urmă, prin votul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în baza punctajului care i-a fost acordat de Colegiul de evaluare a performanţelor procurorilor și Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor.

După ce a fost evaluat de cele două colegii ale CSP, Dumitru Robu a obținut un rezultat de 143,66 de puncte. Contracandidatul său, Vladislav Bobrov, a înregistrat o performanță de 130,9 puncte. Cei doi au fost contracandidați și în concursul pentru funcția de adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție, fotoliul însă a fost obținut în decembrie 2017 de Adriana Bețișor, procurora care la 30 de ani încă neîmpliniţi a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier.

„Se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare punctaj. Dl Dumitru Robu a oținut un puntaj total de 143,66. CSP hotărăște de a propune procurorului general pentru numire în funcția de adjunct al șefului Procuraturii municipiului Chișinău canduatura procurorului Dumitru Robu, pentru un mandat de 5 ani”, a dat citirii deciziei CSP șefa organului colegial, Angela Motuzoc.

Dumitru Robu urmează a fi numit în funcție prin ordinul procurorului general al R. Moldova, Eduard Harunjen.

Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia se află dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați primarul suspendat din funcție al capitalei Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, ex-șeful Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”).

Unica sentință de condamnare în dosarul parcărilor a fost emisă pe numele lui Igor Gamrețki, în dosarul căruia deja a pus punct Curtea Supremă de Justiție, acesta fiind pedepsit cu închisoare cu suspendare.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese disponibile pe pagina Autorității Naționale de Integritate (ANI), cea pentru 2016, Dumitru Robu a ridicat un salariu de aproape 166 de lei.

Soția sa, Diana Robu, care este specialistă în siguranța zborurilor la întreprinderea de stat MoldATSA, singurul furnizor de servicii de aeronavigaţie în R. Moldova, a fost remunerată în această funcție cu 220 de mii de lei. Familia a primit o donație de opt mii de eură în 2016 și s-a mutat la casă nouă, un apartament de 93 de metri pătrați, cu un preț cadastral de 544 de mii de lei, în construcția căruia a investit din 2011.

Procurorul susține că nu are în proprietate vreun autoturism, dar că are în posesie din 2013 un Nisan Juke fabricat în 2011.

Dumitru Robu este procuror anticorupție din 8 iulie 2016. Anterior, acesta a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de procurorul general Eduard Harunjen cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III.