Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primul mesaj al noii ambasadoare…

Primul mesaj al noii ambasadoare la Washington și explicația lui Dodon de ce a semnat decretul

Noua ambasadoare desemnată a R. Moldova la Washington, Cristina Balan, tot ea vicepreședintă a PDM, promovează partidul care a înaintat-o în această funcție și atenționează partenerii externi că cel mai mare pericol pentru R. Moldova la acest moment este Partidul Socialiștilor. Se întâmplă la o săptămână după ce fostul lider al socialiștilor, Igor Dodon, a semnat decretul de numire a acesteia în funcție.

Cristina Balan, susține că „Partidul Socialiştilor, de orientare pro-rusă şi susţinut de preşedintele rus, Vladimir Putin”, are şanse să câştige scrutinul parlamentar din toaman acestui an, „dacă partenerii externi nu îşi intensifică sprijinul pentru partidele de orientare pro-occidentală din coaliţia de guvernare din Moldova”. Este primul mesaj al Cristinei Balan pe poziție de ambasador desemnat în Statele Unite ale Americii, publicat pe blogul său de pe pagina oficială a Consiliului Atlantic.

Într-un articol publicat pe site-ul Consiliului Atlantic, Cristina Balan susține că Moscova are militari staţionaţi în regiunea transnistreană şi este sursa unor campanii ample de propagandă care prezintă Federaţia Rusă într-o lumină favorabilă şi atacă SUA şi Uniunea Europeană. Totodată, aceasta susține că tendințele respective pot fi contracarate doar prin cooperare între Moldova și SUA, subliniind că „timpul ne presează şi că alegerile parlamentare din toamnă sunt cruciale pentru direcţia pe care o va avea ţara noastră”.

Deși, anterior, Igor Dodon declara că nu a luat o decizie privind candidatura vicepreședintei PDM, Cristina Balan, în funcția de ambasador, șeful statului a semnat decretul de numire în funcție fără a anunța public despre acest lucru.

Astăzi, 6 iunie, Dodon a declarat că a analizat candidatura Cristinei Balan înainte de a semna decretul și a recunoscut că nu vede o problemă că aceasta este o persoană din conducerea PDM. Șeful statului și-a motivat decizia prin faptul că nu este pentru prima dată când semnează decrete de numire în funcție a ambasadorilor desemnați pe criterii politice, iar anterior membri PSRM s-au ales cu astfel de posturi.

Eu cred că nu contează apartenența politică. Anul trecut au fost numiți în funcție de ambasador și membri ai altor partide politice, inclusiv ai PSRM, ai executivului PSRM. Este important și pentru mine contează foarte mult acceptul țării unde această persoană, acest ambasador trebuie să activeze. În cazul în care țara respectivă și-a dat acordul pentru o persoană sau alta, cred că acest lucru contează în primul rând. În rest, vom vedea cum își va face treburile și cum va reprezenta țara în acest an”, a declarat Igor Dodon.

„Eu foarte atent mă gândesc și analizez când semnez asemenea decret, inclusiv, și, în special, ce ține de ambasador”, a replicat președintele, întrebat dacă a semnat decretul fără nicio ezitare. Igor Dodon nu a făcut precizări referitor la faptul că Balan nu a activat niciodată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Ea este omul lui Plahotniuc, nu omul nostru, al cetățenilor. Nu merge acolo ca să ne reprezinte pe noi și să apere interese noastre sau să obțină sprijin din partea Statelor Unite pentru noi. Ea este acolo doar pentru interesele lui Plahotniuc, să încerce să facă lobby peste tot unde se poate pentru Plahotniuc. Și, se pare, Dodon nu a avut nimic împotrivă ca acest lucru să se întâmple”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la TV, solicitată să se expună la acest subiect.

ZdG a solicitat încă la 4 iunie Ministerului de Externe mai multe precizări referitor la procedura de numire a Cristinei Balan în funcția de ambasador, până la acest moment însă, nu a primit un răspuns. Reprezentantul serviciului de presă al instituției a declarat că urmează să obținem un răspuns în termenul stabilit de lege, 14 zile.

Din aprilie 2017, Cristina Balan este vicepreședinta PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Vorbeşte fluent limba română, limba rusă şi limba engleză.