Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primele încălcări înregistrate la referendum:…

Primele încălcări înregistrate la referendum: secții de vot deschise cu întârziere, urne care nu au fost sigilate și materiale de publicitate în raza secției de votare

Până la ora 10 a zilei referendumului din data de 19 noiembrie 2017, privind referendumul de revocare a Primarului de Chișinău, misiunea Promo-LEX de observare a referendumului local a constatat anumite încălcări: secții de vot (SV) deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate, dar și prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare.

Astfel, până la ora 10, misiunea Promo-LEX de observare a referendumului local a înregistrat următoarele încălcări:

  • Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz:
    – Secția de Votare 59, Botanica, Chișinău. Observatorului Promo-LEX i s-a îngrădit procesul de observare liberă în secția de votare.
  • Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri:
    – Secția de Votare 304, Trușeni, Chișinău. La ora 06:40, în raza a 50 metri de la SV, pe un panou informativ, au fost identificate afișe cu conținut electoral pro-referendum.
    – Secția de votare 117, Centru, Chișinău. Poster în raza de 100 metri de secția de votare, cu un conținut ce îndeamnă alegatorii sa voteze demiterea primarului general al Municipiului Chișinău.
  • Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri:
    – Secția de Votare 278, Vatra, Chișinău. Urna de vot a fost sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele SV a motivat prin faptul că al patrulea sigiliu este necesar pentru urna de vot mobilă (de facto, urna de vot mobilă are alte sigilii).
    – Secția de Votare 247, Râșcani, Chișinău. S-a constatat că la sigilarea urnei de vot, Președintele SV a rupt din neatenție un sigiliu, acesta nefiind înlocuit cu altul întreg.
    – Secția de Votare 269, Sângera, Chișinău. S-a constatat sigilarea celor 2 urne de vot doar cu câte 2 sigilii (în loc de 4 sigilii la fiecare).
    – Secția de Votare190, Ciocana, Chișinău. Insuficiente sigilii la deschiderea SV (ora 7:00), la 3 urne doar 5 sigilii.
    – Secția de Votare 137, Centru, Chișinău. Lipsesc sigiliile, inițial erau 6 sigilii, Sunt 3 urne de vot, 2 staționare și 1 una mobilă. Este sigilată doar o urnă din secția de votare și urna mobilă. Președintele BESV a contactat pe cineva care să aducă sigilii.
    – Secția de Votare 180, Ciocana, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii, urna mobila sigilata cu o clamă.
    – Secția de Votare 108, Buiucani, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii.
  • Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 1 caz:
    – Secția de Votare 54, Botanica, Chișinău. Sistemul de operare a dat eroare. A fost telefonată echipa tehnică și s-a rezolvat problema.
  • Deficiențe în listele electorale  – 1 caz:
    Secția de Votare 260, Cricova, Chișinău. Un alegător sa prezentat la secția de votare, în timpul în care domnul se semna pe listele electorale a sesizat prezența pe liste numele soției sale care este decedată.
  • Fotografierea buletinelor de vot – 1 caz:
    Secția de Votare 29, Botanica, Chișinău.  A fost fotografiat un buletin de vot de către un alegător. A fost sesizată poliția.

Misiunea de observare Promo-LEX a referendumului local privind revocarea primarului general al mun. Chișinău monitorizează procesul electoral din cadrul circumscripției electorale Chișinău, în perioada 4 octombrie – 20 noiembrie 2016, prin intermediul a 5 observatori pe termen lung, a unui observator pe termen mediu și a unui coordonator regional. În ziua scrutinului, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din circumscripție. Observatorii implicați în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului național independent Promo-LEX, obligându-se să acționeze operativ, cu buna-credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a asociației.