Prima reacție a Moscovei după schimbarea de situație la Chișinău. Ce așteptări are față de noua guvernare

Democratizarea proceselor politice interne și dezvoltarea socio-economică a țării consituie principalele provocări ale noii guvernări de la Chișinău, consideră Federația Rusă. Mesajul este transmis printr-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„Suntem mulțumiți de soluționarea pașnică a crizei politice din Moldova. Printre cele mai importante provocări cu care se confruntă noile autorități se numără soluționarea sarcinilor urgente în sfera democratizării proceselor politice interne, precum și dezvoltarea socio-economică a țării.

Ne așteptăm ca noul guvern de la Chișinău să ia măsuri constructive pentru a promova cooperarea ruso-moldovenească în diferite domenii. Moscova este pregătită pentur acest lucru”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al Federației Ruse.

La 14 iunie, după o săptămână de „blocaj politic”, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că pleacă de la putere prin demisia Guvernului Filip.

A doua zi, Curtea Constituțională și-a revizuit și anulat hotărârile adoptate între 7-9, care punctau că termenul de formare a unui nou Guvern a expirat la 7 iunie și că după această dată deciziile Parlamentului, printre care alegerea speakerului și a unui prim-ministru, sunt ilegale.

CC a argumentat că baza deciziei sale a stat „situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *