Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM (nu) vrea să susțină…

PDM (nu) vrea să susțină reforma spitalelor

Coaliția de guvernare nu va vota proiectul de lege privind reforma spitalelor, anunțul a fost făcut astăzi, 18 iulie, de către Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

„S-a cerut un raport din partea ministrului Sănătății referitor la informațiile care au apărut în spațiul public privind reformele care ar urma să aibă loc. Multe din ele au fost pripite, multe nu au avut acoperire respectivă, de aici și discuțiile și intepretările greșite referitor la așteptările din partea cetățenilor ce ține de închiderea spitalelor sau alte elemente negative… Astfel, s-a ajuns la concluzia că la această oră nu există un document expres care s-ar fi pus la dispoziția publicului și atâta timp cât nu va exista un concept clar al reformei, coaliția majoritară nu va acorda susținerea politică necesară”, a menționat Gămurari. 

Amintim că, la 27 iunie, în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății a fost prezentat proiectul „Reforma Spitalelor din R. Moldova”, care presupune că 19 spitale noi vor fi instituite în următorii şapte ani. „Conceptul de reformă spitalicească, pe care l-am propus pentru dezbateri publice, va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale. Pentru pacient este important ca în spital să existe condiții adecvate pentru tratament: echipament medical modern, medicamente și consumabile suficiente. Și datoria noastră, a autorităților din domeniul sănătății, este să creăm aceste condiții și să garantăm calitatea asistenței medicale”, susține Ruxanda Glavan, ministra Sănătății.

„În ce constă totuși inițiativa? În centralizarea absolută a celui mai mare, serios și bănos segment al sistemului de sănătate – cel spitalicesc. În transferul tuturor spitalelor municipale și raionale din jurisdicția Fondatorilor actuali – autorităților publice locale/consiliilor locale… Aceasta înseamnă că de astăzi înainte orice spital public se va institui doar prin decizia ministerului, iar conducătorii tuturor instituțiilor spitalicești publice vor fi selectați, numiți și eliberați din funcție doar de minister. Autorii inițiativei propun ca toate bunurile (clădiri, echipamente, etc) cât și terenurile să fie transmise cu titlu gratuit din proprietatea autorităților publice locale în cea statului, venind cu modificări și la Legea nr.91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor”, opinează Ala Nemerenco, doctor în medicină. 

Citiți aici: Ce se ascunde sub pretinsa reformă a spitalelor?