Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opinie de peste Prut: „De…

Opinie de peste Prut: „De la București n-avem speranță, alianța de la putere are blaturi cu Plaha”

Președintele Expert Forum din România, Sorin Ioniță, critică decizia justiției din R. Moldova prin care nu este recunoscută legalitatea alegerilor noi în Chișinău și susține că R. Moldova începe să semene cu Rusia și Iran. Ioniță este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să reacționeze dur față de R. Moldova, să închidă delegația din Chișinău și să retragă asistența. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, susține expertul, „înseamnă că birocrația e mai importantă”. 

Cât despre poziția României în situația creată, președintele Expert Forum afirmă că la București „nu există guvern”, ci doar „marionete”, iar alianța de guvernare ar avea relații, inclusiv de afaceri, cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Sorin Ioniță a fost observator în cadrul primului tur al alegerilor din Chișinău.

Sorin Ioniță

„Daca voi credeți că mai rău nu se poate, că-i o limită în toate, aflați că nu-i așa. Adică, tu câștigi alegerile, iar puterea se suie cu picioarele pe judecător și-i sucește mâna la spate până când iți invalidează mandatul. Stat de drept, cum ar veni, n-ai voie să cârtești la decizia magistratului, nici tu, nici UE.

Deja Moldova începe să semene a Rusia sau Iran, îmi retrag cuvintele spuse ultima oară la TV8, la https://www.facebook.com/natalia.morari.5. E ca în Orientul Mijlociu: dacă din urnă nu iese ce trebuie, anulăm alegerile și rămâne cum s-a stabilit. Nu se poate alege decat cine decide ayatollahul. Filtraj paternalist.

Numele judecătoarei moldovence de sharia, pentru posteritate: Rodica Berdilo. Mă întreb cu ce filmare o are la mână Plahotniuc, că sigur nu-i pe dragoste împărtășită, ca la PSD cu Dorneanu. E pe case, mașini, terenuri, cumetri cu conturi în Elveția, miliarde rusești spălate prin tribunale moldovenești, amenințări cu drujii din Tyras-polis și alte asemenea.

Dacă nici acum UE nu reacționează dur, cu închiderea delegației din Chișinău și retragerea asistenței, înseamnă că birocrația e mai importantă ca orice și, de fapt, ne doare în bașca de moldoveni: important e să ne meargă nouă lefurile și pensiile de funcționari europeni ghiftuiți.

De la București n-avem speranțe: guvern nu există, doar marionete; iar alianța la putere are blaturi cu Plaha, fac bani și campanii împreună, cum s-a vazut acum câteva săptămâni, compromițând imaginea României în ochii cetățenilor moldoveni onești”, scrie Sorin Ioniță pe Facebook.

La 19 iunie, după mai bine de două săptămâni de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a adoptat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor.

 

Foto: facebook.com/sorin.ionita.16