Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficiali europeni solicită R. Moldova…

Oficiali europeni solicită R. Moldova încetarea imediată a intervenției politice în deciziile din sistemul judiciar

Sursa: europeanbusinessreview.eu

Președinți și raportori europeni denunță ocolirea standardelor democratice în R. Moldova și solicită încetarea imediată a intervenției politice în desfășurarea alegerilor. Astfel, astăzi, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a discutat despre ultimele evoluții din R. Moldova, venind cu recomandarea ca autoritățile de la Chișinău să nu intervină în deciziile din sistemul judiciar. 

După dezbatere, președintele Comisiei, David McAllister, co-președintele Adunării Parlamentare Euronest, Rebecca Harms și raportorul pentru Moldova, Petras Auštrevičius au emis o  declarație. În aceasta, se arată îngrijorarea oficialilor vizavi de reforma electorală adoptată de Chișinău, precum și față de invalidarea alegerilor primarului ales al capitalei.

„Suntem foarte preocupați de hotărârea instanței de la Chișinău, care a decis, din motive dubioase și netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chișinăului.

Interferența politică în sistemul judiciar și în desfășurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Moldova a subscris, mai ales ca parte a Acordului de asociere cu UE.

Reamintim autorităților din R. Moldova despre declarația comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei, atașată deciziei de acordare a asistenței macrofinanciare Moldovei, potrivit căreia „o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență macro- financiară este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept, precum și garantarea respectării drepturilor omului.”

După cum arată atât ultima reformă electorală, cât și cele mai recente evoluții din Chișinău, această condiție prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu.

Îndemnăm autoritățile din R. Moldova să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale și în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an.

Îndemnăm, de asemenea, autoritățile să elimine cu fermitate corupția și să obțină rapid rezultate în investigațiile privind fraudarea băncilor dezvăluită în 2014. Și aici liderii politici ar trebui să permită sistemului judiciar să lucreze independent”, se spune în declarația oficialilor europeni.

Parlamentul European punctează că va rămâne foarte atent la situația din R. Moldova și că va elabora un raport de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere, care va fi votat înainte de sfârșitul anului 2018.

Curtea de Apel urmează să decidă dacă va menține decizia primei instanțe sau va emite o nouă decizie prin care mandatul lui Andrei Năstase va fi validat. Dacă Curtea de Apel va respinge recursul, Năstase se va adresa la Curtea Supremă de Justiție. Decizia de invalidare a alegerilor a fost luată pe 19 iunie, după săptămâni de când Năstase a fost ales primar al capitalei cu circa 52% din voturi.  La baza deciziei Judecătoriei Chișinău se află motivul agitației electorale pe care ambii candidați ar fi făcut-o în ziua alegerilor.

La 20 iulie 2017, 74 de deputați din Parlamentul R. Moldova au votat pentru schimbarea sistemului electoral, în pofida faptului că membrii Comisiei de la Veneția au declarat că astfel de acțiune implică o serie de riscuri. Sistemul electoral mixt a fost votat de deputații PSRM și PDM în timp ce în fața clădirii Parlamentului aveau loc două proteste: unul de susținere și altul împotriva votului mixt.