Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul român de Externe, la…

Ministrul român de Externe, la Bruxelles: „Relațiile R. Moldova cu UE trebuie monitorizate atent și strict”

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a apreciat luni, 9 decembrie, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din țările UE, că acțiunile R. Moldova privind implementarea obligațiilor asumate în relațiile cu Uniunea Europeană trebuie monitorizate atent și strict. Ministrul de externe român a ridicat ca punct pe agendă situația din R. Moldova și a prezentat evaluarea și poziția României cu privire la recentele evoluții politice de la Chișinău, transmite caleaeuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, șeful diplomației române a exprimat susținerea pentru o abordare UE în relația cu R. Moldova bazată pe următoarele principii:

1) Monitorizarea atentă și strictă a acțiunilor Chișinăului în implementarea obligațiilor asumate în relațiile cu UE, în special a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător;
2) Condiționarea strictă a asistenței financiare și a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor și în funcție de angajamentul demonstrat prin fapte concrete și nu prin vorbe al Guvernului de la Chișinău;
3) Orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii R. Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare
4) Menținerea unității de acțiune și coordonării demersurilor la nivelul UE.

Aceste elemente au fost transmise și direct în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de xterne cu omologul său de la Chișinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, care a avut loc la 5 decembrie.

În cadrul întâlnirii de la Bratislava ministrul de externe Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai R. Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept.

La nivel politic, relațiile dintre România și R. Moldova cunosc o presiune din partea Bucureștiului în urma căderii guvernului pro-european condus de Maia Sandu și a înlocuirii acestuia cu un cabinet apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon.

FOTO: Bogdan Aurescu/ Twitter