Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Miniștrii care pleacă din funcție…

Miniștrii care pleacă din funcție vor beneficia de garanţii sociale

Cei șase miniștri care-și părăsesc fotoliile din Guvern vor beneficia de garanţii sociale în legătură cu încetarea mandatului. 

Astfel, articolul 17 al legii nr. 199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcţie, persoana cu funcţie de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 2 salarii ale funcţiei, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizaţiei.

Legea mai prevede că indemnizaţia specificată nu se acordă în cazul în care demnitarul a activat în funcţia respectivă mai puţin de 2 ani, în cazul revocării sau eliberării din funcţie a demnitarului pentru motive imputabile acestuia.

Totodată, dacă după 2 luni de la încetarea mandatului persoana cu funcţie de demnitate publică nu este încadrată în câmpul muncii, ea beneficiază de o indemnizaţie egală cu un salariu al funcţiei.

Astăzi, Igor Dodon a semnat demisia a șase membri ai Guvernului Filip, după ce marți, Vlad Plahotniuc a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că șase miniștri vor pleca din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane din mediul tehnocrat. Astfel, Stela Grigoraș,  Andrei Galbur, Vasile Bâtca, Vladimir Cebotari, Octavian Calmâc şi Gheorghe Bălan vor părăsi fotoliile de miniștri.