Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Maia Sandu desecretizează o notă…

Maia Sandu desecretizează o notă informativă: 75% din mărfurile vândute în regim duty-free, introduse ilicit în țară

airport.md

Maia Sandu, care a declarat ieri, 10 iulie, că circa trei pătrimi din volumul mărfurilor vândute în magazinele de tip „duty-free” sunt introduse pe teritoriul R. Moldova în mod ilicit, a prezentat astăzi o notă informativă care confirmă respectivele declarații.

Șefa Guvernului a publicat o notă informativă desecretizată despre evaziunile fiscale prin intermediul unităților care funcționează în regim duty-free.

„Potrivit acestor informații, între 2015 și 2019, valoarea mărfurilor importate de către entitățile duty free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entități au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, menționând că această schemă va fi stopată și precizând că este necesar ca proiectul legii care se referă la interzicerea magazinelor duty-free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând.

Conform documentului, în perioada menționată, valoarea mărfurilor importate de magazinele de acest tip a crescut „puternic”, fiind de 2,8 miliarde de lei, în condițiile în care în anul 2008 aceasta era de circa 34 de milioane de lei.

Totodată, schemele prejudiciabile ar avea loc cu implicarea a peste 400 de angajați din magazinele duty-free, în cadrul cărora funcțiile sunt ocupate de către soții și soțiile colaboratorilor vamali și ai Poliției de Frontieră.

La fel, anual, bugetul de stat suferă pierderi de circa 140 de milioane de lei din cauza permiterii amplasării acestor magazine la intrarea în țară.

„Deși au fost documentate cazuri de introducere ilicită în țară a mărfurilor procurate în cantități considerabile de la magazine duty-free, nicio entitate duty-free din R. Moldova nu a fost sancționată. De regulă, doar persoanelor ce realizează trafic ilicit de mărfuri li se aplică amenzi contravenționale, nu și furnizorilor duty-free”, se precizează în nota informativă.

Luna trecută, Maia Sandu a solicitat deputaților din Parlament elaborarea unui proiect de lege prin care să fie anulate benzinăriile „duty-free”, precum și posibilitatea deschiderii magazinelor, barurilor și restaurantelor cu regim „duty-free” la intrarea în R. Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană.

La 25 iunie, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect care prevede abrogarea prevederilor legale care permit vânzarea produselor petroliere fără plata TVA și a accizelor în punctele de control vamal și la ieșirea din țară. Abrogarea vine după ce în toamna anului trecut ZdG a scris că benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase.

ZdG a scris că benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioaseAmendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei a fost propus de un deputat „neafiliat”, fiind votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja. Între timp, înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii