Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Vlad Filat vorbește pentru…

LIVE Vlad Filat vorbește pentru prima dată în fața presei după eliberarea din închisoare

Fostul premier Vlad Filat, care ieri, 3 decembrie 2019, a fost pus în libertate, fiind liberat condiționat înainte de termen, face primele declarații în fața presei, alături de avocații săi: Viorel Berliba, Victor Munteanu, Cristina Bancu și Ion Vîzdoagă.

Fostul premier a declarat că a decis să iasă cu precizări în fața presei, după ce în spațiul public s-au spus mai multe neadevăruri despre circumstanțele în care a fost eliberat din închisoare.

Vlad Filat a declarat că procedura prin care, într-un final, a fost liberat condiționat înainte de termen, a fost demarată de avocații săi încă în aprilie 2019 și că a fost precedată de o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, care obliga statul să pună în aplicare un mecanism național de compensare a deținerii persoanelor în condiții inumane și degradante.

„În total mi-au fost redus, în procedură legală, termenul de pedeapsă cu 709 zile”, a declarat Vlad Filat, care a explicat procedura legală prin care a obținut eliberarea sa din detenție la 3 decembrie.

Acesta a negat orice speculație precum că eliberarea sa ar avea vreo legătură cu perioada Guvernului Sandu.

Vlad Filat s-a arătat dispus să răspundă la toate întrebările presei.

„Din înțelegerea pe care o am eu și experiența care, din fericirea mea nu am pierdut-o, și simțul politic, eu deslușesc doar un singur raționament din tot acest ping-pong. Este o lupt de poziționare: Cine l-a eliberat pe Vlad Filat? Vreau să vă spun și vă rog frumos să mă ascultați și să mă auziți: nici Maia Sandu, nici Igor Dodon și nici mulți alții. Eliberarea mea are la bază legea. Și slavă Domnului! Aducețivă aminte că după schimbarea puterii în iunie eu am transmis un mesaj public. Erau speculații că va fi grațiere, toat epoveștile de pe fața pământului. eu am spus că nu doar că nu-mi doresc, dar și că voi refuza orice demers politic careva sta la baza eliberării mele”, a declarat Vlad Filat, care a mai spus că în prezent nu are un sentiment de libertate.