VIDEO/ Decizia Blocului ACUM: Năstase – președinte al Parlamentului, Sandu – premier

Andrei Năstase este candidatul Blocului ACUM la funcția de președinte al Parlamentului, iar Maia Sandu este propusă pentru funcția de premier. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat cei doi copreședinți și deputații Blocului ACUM.

Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că Blocul ACUM își asumă responsabilitate pentru guvernare, chiar dacă nu are sprijin în Parlament.

În acest sens, Blocul politic ACUM Platforma DA și PAS propune următoarele acțiuni:

I. Asigurarea funcționalității Parlamentului prin alegerea lui Andrei Năstase în funcția de Președinte al Parlamentului și alegerea comisiilor permanente și a Biroului permanent a Parlamentului.

II. Adoptarea și implementarea pachetului de inițiative legislative pentru dezoligarhizarea țării:

 • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind adoptarea Declarației cu privire la caracterul capturat al statului Republica Moldova.
 • Aprobarea amendamentelor la Legea procuraturii, demiterea actualului Procuror general subordonat intereselor oligarhice și numirea în această funcție a unui procuror independent, de preferință european.
 • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind eliberarea lui Vasile Botnari din funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate în legătură cu exprimarea neîncrederii de către Parlament potrivit art.13 alin.(1) lit.e) din Legea nr.753/1999 privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova .
 • Adoptarea Hotărârii Parlamentului privind revocarea lui Bogdan Zumbreanu din funcția de director al Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu necorespunderea cu cerinţele legale de numire în funcţie (lipsa reputației ireproșabile) și temeiul art.8 alin.(9) din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie.
 • Modificarea Codului electoral și demiterea prin Hotărâri ale Parlamentului a membrilor CEC.
 • Modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Eliberarea din funcție a Președintelui CSJ.
 • Modificarea Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate și revocarea Președintelui ANI.
 • Modificarea Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, revocarea din funcție a Guvernatorului BNM și numirea prin concurs a unui nou Guvernator.
 • Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative (anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional).
 • Adoptarea de către Parlament a hotărârilor ce vizează crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:
  • Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat);
  • Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;
  • Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll.

III. Asumarea de către ACUM DA PAS a guvernării Republicii Moldova prin învestirea Guvernului condus de Maia Sandu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Lider Moldovan

  Așa! Așa! Foarte corect! Nu trebuie de lăsat hățurile în mânile lui Plahotniuk și Dodon. Plahotniuk numai se preface, că merge în Europa, dar de fapt merge în cur, iar Dodon îndeobște se visează la Putin, în Eurasia, să-l facă “gheneral gubernator” al Basarabiei pe viață.

  Deci Blocul ACUM a hotărât foarte corect. Andrei Năstase este candidatul Blocului ACUM la funcția de președinte al Parlamentului, iar Maia Sandu este propusă pentru funcția de premier. A rămas o nimică toată. Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk să accepte dubală pentru uzurpare a puterii în stat pe care o merită cu vârf și îndesat și să se aciueze în penitenciarul nr 13 împreună cu protejatul lui j****** hoț Ilan Șor și asistenta acestuia intimă, blonda Marina Tauber. Împreună, adică în trei, vor putea să joace preferans pe Feteasca sau Aligote, cum jucam noi, studenți în tinerețe, când aveam bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *