Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: Cererea de…

LIVE Ședința Parlamentului: Cererea de demisie a lui Plahotniuc, aprobată de deputați

La 30 iulie are loc penultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară. Pe ordinea de zi figurează trei subiecte. Acestea vizează schimbări la Legea cu privire la patenta de întreprinzător și Legea privind administrația publică locală. Totodată, se va pune în discuție „Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.46/2013 privind scutirea Consiliului orășenesc Ceadîr-Lunga de compensarea pierderilor cauzate de excluderea din circuitul agricol a unui teren atribuit pentru construcția unui complex sportiv”.

  • Ședința a luat sfârșit. Ședința de mâine va începe la ora 12.00.

Ora 15.45: A fost votat în prima lectură Proiectul legii pentru modificarea Legii nr.436/2006 privind administrația publică locală ( art.31, 43).

Ora 15.15: Este examinat Proiectul legii pentru modificarea Legii nr.46/2013 privind scutirea Consiliului orășenesc Ceadîr-Lunga de compensarea pierderilor cauzate de excluderea din circuitul agricol a unui teren atribuit pentru construcția unui complex sportiv.

Ora 15.02: Se examinează Proiectul legii cu privire la modificarea articolului 4 din Legea nr.93 din 15.07.1998 cu privire la patenta de întreprinzător. Cu 77 de voturi, proiectul de lege a fost aprobat în lectura a doua.

Ora 15.00: Cererea de demisie a lui Vladimir Plahotniuc din funcția de deputat a fost aprobată de majoritatea deputaților.

Ora 14.55: Cu 78 de voturi, Dumitru Robu a fost ales candidatul Parlamentului la funcția de procuror general interimar. Candidatura acestuia urmează a fi aprobată prin decretul lui Igor Dodon.

Ora 14.53: Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că Dumitru Robu „întrunește condițiile Legii cu privire la Procuratură”.

Ora 14.30: Democratul Andrian Candu a declarat că fracțiunea nu este împotriva candidatului Dumitru Robu și că posibil unii deputați PDM să-l voteze. Despre faptul că democrații ar putea să voteze candidatul Dumitru Robu a vorbit și Dumitru Diacov, care a mai declarat că ar fi vrut să-l întrebe pe candidat cum comentează solicitările politicului de deschide dosare pe anumite persoane.

Potrivit lui Andrian Candu „de ceea ce se întâmplă astăzi depinde soarta dosarelor penale din momentul ce Dumitru Robu o să fie numit în funcție prin decretul președintelui”.

Ora 14.30: Democratul Sergiu Sîrbu l-a întrebat pe Alexadr Slusari, care este unul dintre autorii proiectului de lege, de ce Dumitru Robu nu este prezent în plenul Parlamentului pentru a răspunde la întrebările deputaților.

Alexandr Slusari a replicat că legea nu obligă prezența candidatului în sală.

Ora 14.25: Alexandr Slusari prezintă proiectul de lege privind desemnarea lui Dumitru Robu drept candidat al fracțiunilor PAS, PPDA și PSRM la funcția de procuror general interimar.

Alexandr Slusari susține că acest candidat a fost selectat în baza CV-ului, pentru că este o „persoană relativ tânără”, nu figurează în investigațiile jurnalistice, întrunește toate condițiile Legii cu privire la Procuratură.

„Are capacități suficiente pentru a redresa în scurt timp să aducă progrese semnificative în ceea ce ține justiția și anume domeniul Procuraturii, care este foarte mult așteptat de societate. Sperăm că o să avem astăzi susținere și mai repede o să dăm drumul la schimbările necesare”, a declarat Alexandr Slusari.

Ora 14.24: A fost aprobată ordinea de zi a ședințelor din 30 și 31 iulie.

Ora 14.22: Cu majoritatea voturilor, Parlamentul a decis includerea pe ordinea de zi a proiectului privind demisia lui Vladimir Plahotniuc. Inițiativa aparține Zinaidei Greceanîi, care a declarat că a fost telefonată de CEC cu solicitarea de a aproba astăzi cererea de demisie.

Ora 14.10: S-a inclus pe ordinea de zi proiectul privind înaintarea candidaturii lui Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar.

Ora 14.07: Ilan Șor lipsește nemotivat de la ședința Parlamentului.