Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liderul fracțiunii PLDM despre noul…

Liderul fracțiunii PLDM despre noul deputat din Parlament: „ar fi fost șantajat”

Foto: gov.md

Sergiu Ceauș, membru supleant pe lista PLDM, căruia la 15 februarie Curtea Constituțională (CC) i-a validat mandatul de deputat, nu și-a exprimat până la acest moment poziția față de apartenența la fracțiunea PLDM din Parlament. Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM din Legislativ, susține că astăzi proaspătul deputat a evitat să discute la acest subiect și că abia mâine urmează să se întâlnească cu Sergiu Ceauș. Potrivit lui Tudor Deliu, „comportamentul” lui Sergiu Ceauș, care este vizat într-un dosar penal de corupere pasivă, dă de înțeles că „ar fi fost șantajat și el”.  Între timp, atât liderul PLDM Viorel Cebotari, cât și liberal-democrata Maria Ciobanu și-au exprimat opinia că Sergiu Ceauș, ar putea deveni cel de-al 43-lea deputat din fracțiunea PDM, partid care a acces în Legislativ după alegerile din 2014 cu doar 19 parlamentari.

Tudor Deliu a precizat pentru ZdG că validarea de către CC a mandatului de deputat nu presupune că Sergiu Ceauș devine automat membru al fracțiunii PLDM.

„Odată cu validarea mandatului, fracțiunea trebuie să elaboreze un proces-verbal pe care să-l aducă la cunoștință în Parlament. Este vorba despre un proces-verbal care presupune modificarea numărului deputaților fracțiunii”, explică Tudor Deliu, care susține că mâine va afla poziția lui Sergiu Ceauș. „Urmează să discutăm mâine, dar comportamentul dlui a dat de înțeles că a fost șantajat și el”, a declarat președintele fracțiunii PLDM.

Sergiu Ceauș, ex-secretar general adjunct al Guvernului și fost vicepreședinte al raionului Cruleni, este cercetat într-un dosar penal de corupere pasivă, fiind acuzat, alături de ex-președintele raionul Criuleni, Vitalie Rotaru, că ar fi beneficiat de mijloace financiare din fondurile europene, acționând în complicitate cu alți agenți publici din cadrul Consiliului Raional Criuleni. Dosarul a ajuns pe masa magistratului Judecătoriei Chișinău, Serghei Lazari, în octombrie anul trecut, însă până la acest moment nicio ședință nu a avut loc, acestea au fost amânate pentru că judecătorul ar fi fost în concediu medical.

Ceauș accede în Legislativ după ce fotoliul de deputat a fost eliberat de Iurie Leancă, președintele PPEM, dar care în 2014 a intrat în legislativ pe listele PLDM. Nicolae Fachira, deputatul supleant care urma să preia fotoliul a refuzat mandatul.

În ședința din 15 februarie a Parlamentului, prima la care participă Sergiu Ceauș, acesta a votat proiecte de legi alături de deputații fracțiunii Grupului parlamentar popular european.