Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Întâlnirile lui Dodon cu Krasnoselski…

„Întâlnirile lui Dodon cu Krasnoselski sunt doar acțiuni populiste făcute pentru imagine”

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a organizat astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre cea de-a doua înâlnire cu Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene. Acesta a declarat că cele două întâlniri au fost de fiecare dată productive:

„Am discutat despre pachetul de acțiuni și șirul de întrebări care au fost puse în discuție pe parcursul ultimelor luni. Au fost făcuți pași concreți, cum ar fi: simplificarea procedurii de trecere penru cetățenii R. Moldova din dreapta Nitrului și doresc să meargă în regiunea transnistreană. Este vorba de buna funcționare a școlilor cu predare în limba de stat din regiune. De asemenea, dl Krasnoselski mi-a înmânat lista a 10 funcționari pe numele cărora au fost oprite dosarele penale deschise de autoritățile din regiune. Am convenit că în următoarele săptămânii mai mulți experți de pe ambele maluri ale Nistrului vor discuta și vor veni cu soluții care urmează să fie implementate”, a declarat Dodon. Totodată, acesta a vorbit și despre îngrijorările liderului regiunii transnistrene. „Domnul Krasnoselski și-a exprimat îngrijorarea privind instalarea unui punct de control comun moldo-ucrainean, care ar putea afecta bugetul regiunii, agenții economici și cetățenii din stânga Nistrului. În următoarele săptămâni vom face o evaluare a riscurilor să vedem dacă există vreun pericol economic”, a mai spus Dodon.

De asemenea, președintele R. Moldova a declarat că în cadrul discuțiilor, au decis să solicite ajutor financiar din partea investitorilor străini pentru repararea a două drumuri principale. „Sper că următoarea noastră întâlnire va avea loc în luna mai. Astfel, colegii mei din guvern și aparatul președintelui au foarte mult de muncit în următoarea perioadă”, a conchis Igor Dodon. .

Alexandru Zubco, jurist și expert în problema transnistreană, susține că șeful statului nu a spus nimic nou. „Ceea ce a spus astăzi Dodon nu este ceva nou. Despre asta se vorbește deja de 15 ani. Consider că toate acestea sunt doar niște acțiuni populiste, făcute doar pentru imagine, dar nu și pentru soluționarea problemelor. Școlile cu predare în limba română continuă să plătească taxe mari, fermierii continuă să nu aibă acces la propriile terenuri din Dubăsari. De fapt, Igor Dodon ar trebui să vină cu mecanisme concrete, să prezinte anumite date: câte persoane au trecut mai ușor malul stâng al Nistrului. Atât Dodon cât și Krasnoselski vor să arate că se împacă, că negociază. Cei doi fac populism și vor să arate că lucrurile stau bine, dar nu este deloc așa, pentru că nimeni nu vrea să cedeze și nimeni nu vrea să facă pași reali”, opinează expertul în problema transnistreană.