Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încă un membru CEC pleacă…

Încă un membru CEC pleacă din funcție după ce Parlamentul a modificat legislația electorală

Rodica Ciubotaru, vicepreședinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), anunță prin intermediul unui comunicat plasat pe pagina de Facebook a instituției, că renunță la mandatul de membru al CEC.

„Ultimele tentative de modificare a legislației electorale atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale. Acestea ar putea conduce la pierderea credibilității în procesul electoral și dezorientarea alegătorului. În acest fel, cetățeanul poate conchide, corect sau incorect, că procesul electoral este doar un instrument cu care operează cei care sunt la putere și că votul său nu mai este un element esențial al democrației”, scrie Rodica Ciubotaru, precizând că nu are „regrete și remușcări” în funcția pe care a exercitat-o timp de trei ani.

Modificarea legislației privind statutul membrilor CEC a fost motivul invocat de Iurie Ciocan pentur care la 28 iunie a plecat din funcția de membru al Comisiei și cea de director al Centrului de Implementare a Reformelor.

Pe 2 iulie, a renunțat la mandat și președinta CEC, Alina Russu. Aceasta a motivat demisia prin faptul că ultimele modificări operate de Parlament la Codul electoral „ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”.

La 18 iunie, Parlamentul a adoptat în lectură finală amendamente care simplifică procedura de demitere a membrilor CEC. Aceştia vor putea fi demişi de către autorităţile care i-au numit în funcţie, fără să mai fie nevoie ca demisia să fie confirmată de instanţele de judecată.

Potrivit legii, un membru al CEC este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 – de către Parlament.

Modificările operate de Parlament au fost criticate de societatea civilă, inclusiv de directorul de programe a Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, care a declarat că acestea vor diminua independența membrilor CEC.

„Întrebarea mea către fracţiunile parlamentare este daca vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiţii sa lucreze la CEC? Sunt sigur ca mecanismul de desemnare şi revocare poate fi revizuit, dar atât mecanismul, garanţiile, autorităţile ce desemnează etc., trebuie sa fie parte a unei reforme autentice si nu decizii bazate pe emoţii si simpatii politice” a opinat Pavel Postică.