Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul Chicu, la o lună…

Guvernul Chicu, la o lună de mandat. Ce (nu) a reușit să facă Executivul timp de 30 de zile

Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a împlinit o lună de activitate. În opinia unor analişti politici, timp de o lună, Guvernul Chicu nu a înregistrat realizări importante. Totodată, aceștia susțin că premierul ar trebui să se detașeze de politică și să se axeze mai mult pe activitatea Guvernului.

Ion Tăbârță, expert în politică, IDIS Viitorul

„Noi nu înțelegem la moment cine conduce cabinetul de miniștri. Conduce oare Chicu care până la urmă este un specialist în domeniul finanțelor sau pur și simplu dumnealui execută niște comenzi venite de la Președenție? Din acest punct de vedere apar foarte multe dubii dacă acest Guvern este cu adevărat unul tehnocrat. Despre anumite rezultate concrete este încă foarte devreme să mă expun. Acest Guvern a provocat mai multe dispute în societate decât a clarificat. Sunt foarte multe zvonuri în ceea ce ține de politica Guvernului Chicu. Ceea ce ar trebui să facă domnul Chicu este să se detașeze de aceste dispute politice și să se concentreze pe activitatea adevărată a Guvernului”.

Analistul politic, Anatol Țăranu, este de părere că actualul Guvern continuă acele proiecte pe care a încercat să le implementeze Guvernul Sandu.

„Problema cea mai mare este că Guvernul a preluat practic moștenirea Guvernul Sandu. În acest timp, mari realizări nu au fost înregistrate. Practic continuă acele proiecte pe care a încercat să le implementeze Guvernul Sandu. Cel mai mult, actualul Guvern s-a evidențiat prin faptul că au fost aduse critici Guvernului precedent și că au fost făcute mule promisiuni. Acestea urmează a fi analizate dacă pot fi implementate. Problema mare a acestui Guvern este să poată păstra finanțarea din partea partenerilor de dezvoltare europeni. Cu toate acestea, la acest capitol Guvernul întâmpină probleme, dacă e să judecăm după declarațiile oficialilor externi. Era de așteptat ca prima vizită externă să o efectueze la Moscova”.

Politologul Roman Mihăieș a observat o legătură strânsă între Preșidenție, Parlament și Guvern, iar în plan extern, premierul ar încearca să aibă relații bune atât cu Vestul cât și cu Estul.

„Acest Guvern este unul mixt deoarece Dodon are aici o pondere importantă. Se vede o colaborare strânsă între Preșidenție, Parlament și Guvern, deoarece săptămânal au întâlniri. Nu am văzut nici o inițiativă a Guvernului să fie respinsă. Atât PSRM cât și PD susțin toate proiectele în Parlament. În plan extern vedem că premierul are legături atât cu Vestul cât și cu Estul. A avut o vizită la Moscova, Londra, Kiev. Deocamdată nu vedem probleme ce ține de colaborarea internațională. Prim-ministrul pare destul de deschis. Acest Guvern este unul care se dorește să facă armonie între toate ramurile puterii”.

Noul cabinet de miniștri a primit încrederea Parlamentului la 14 noiembrie, la doar câteva ore după ce președintele Igor Dodon l-a înaintat pe consilierul său în funcția de prim-ministru, pe care l-a însărcinat cu formarea unui guvern tehnocrat. Chiar dacă Dodon și Partidul Socialiștilor susțin că este un Guvern tehnocrat, în opinia unor experți și analiști politici, acest executiv nu poate fi numit în totalitate tehnocrat.

Ion Chicu a fost desemnat de Dodon în calitate de candidatat la funcția de prim-ministru, după ce membrii blocului electoral ACUM au declarat că nu vor înainta și nu vor accepta o altă candidatură la funcția de premier, decât cea a liderului PAS, Maia Sandu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați din PSRM și PD.

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.