Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   GRAFIC/ Ce cheltuieli declară partidele…

GRAFIC Ce cheltuieli declară partidele din Republica Moldova și ce sume estimează Promo-LEX

Partidele politice au devenit mai disciplinate în privința raportării cheltuielilor financiare în comparație cu anii precedenți. Totuși, Asociația Promo-LEX a constat mai multe încălcări și nereguli în rapoartele financiare din 2017 ale partidelor, printre care se numără diferențe substanțiale între veniturile și cheltuielile raportate la CEC și cele estimate de Promo-LEX.

„Dacă anterior din 45 de partide doar 30 au prezentat informațiile financiare, în acest raport avem o creștere până la 42 de partide”, a declarat președintele „Promo-LEX”, Ion Manole.

Astfel, în 2017 doar 3 partide nu au prezentat raportul, 38 partide au depus raportul în termen, iar 4 partide au depășit termenul. Analiza datelor din rapoartele financiare anuale pentru 2016 și 2017 relevă faptul că principala sursă de finanțare a partidelor o constituie donațiile, preponderent ale persoanelor fizice, inclusiv ale membrilor de partid.

În rapoartele prezentate la CEC, 13 formațiuni au omis reflectarea informației referitoare la numărul membrilor de partid, numărul angajaților și cel al filialelelor de partid, la organizațiile internaționale din care face parte partidul, precum și la numărul sediilor proprii sau luate în locațiune.

„Pe 29 mai, CEC s-a autosesizat și a început procedura contravențională în privința mai multor partide cu privire la un șir de inconformități printre care se numără: lipsa reflectării informației privind metoda de plată a cotizațiilor, neprezentarea registrului de donații, lipsa semnăturii trezorierilor partidelor etc.”, a precizat Cornelia Călin, analistă financiară Promo-LEX.

Potrivit raportului prezentat de Promo-LEX există diferențe semnificative între informațiile prezentate la CEC despre numărul de filiale și personalul încadrat, în comparație cu datele obținute în baza monitorizării. De exemplu, Partidul Democrat a raportat 41 de filiale, în timp ce Promo-LEX a constatat existența a 50 de filiale. Democrații au prezentat în raport la capitolul personalului încadrat 10 persoane, în timp ce monitorizarea arată că această cifră este de 54.

Pentru întreținerea sediilor și acoperirea cheltuielilor pentru locațiune, PD a declarat o sumă de aproape 600 de mii de lei, cifră de aproape trei ori mai mică decât cheltuielile estimate de Promo-LEX. În același caz, pentru întreținerea a 45 de sedii, PSRM declară circa 2 milioane de lei, în timp ce raportul de monitorizare al Promo-LEX identifică 41 de sedii pentru care se estimează un costă de circa 1 milion de lei.

Sursa: Promo-LEX

Discrepanțe semnificative sunt înregistrate și la capitolul cheltuielilor de personal. În cazul socialiștilor se atestă o diferență de circa 700 de mii de lei dintre datele prezentate la CEC și cele estimate la CEC, în cazul PD – aproximativ 900 de mii de lei, iar în cazul PLDM această cifră ajunge până la circa 3 milioane de lei.

Sursa: Promo-LEX

Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că, în mod repetat constată un decalaj atât de mare dintre ceea ce s-a raportat la CEC și ceea ce s-a estimat de către asociație. Totodată, Promo-LEX consideră că formațiunile politice vor raporta mai calitativ și transparent cheltuielile dacă formularul de raport privind gestiunea financiară a partidelor politice va fi modificat.

Potrivit datelor livrate de către monitorii Promo-LEX, partidele au efectuat cel puțin 45 de deplasări peste hotare. Pentru estimarea cheltuielilor de deplasare în afara țării a fost luat costul biletelor de avion și costul minim protocolar pentru cazare per delegat. Deplasările au variat de la caz la caz, PSRM a avut cele mai multe deplasări în Federația Rusă, PDM în SUA și UE, PCRM în China, UE și Federația Rusă etc.

Sursa: Promo-LEX

În concluzie, Promo-LEX a stabilit neraportarea cheltuieilor din partea a 13 partide politice în cuantum total de circa 42 de milioane de lei, dintre care aproape 40 de milioane îi revin Partidului Democrat.

În acest sens, directorul de program Promo-LEX, Pavel Postică, recomandă reglementarea publicității politice, micșorarea plafonului donațiilor anuale pentru partidele politice, precum și asigurarea de către CEC a transparenței în ceea ce privește registrul donațiilor.