Ghimpu a invitat șefii misiunilor diplomatice la sediul PL pentru a vorbi despre dosarele politice și Plahotniuc

Despre „derapajele antidemocratice”, problemele cu care s-a confruntat R. Moldova pe parcursul ultimilor ani, „arestările politice din ultima perioadă”, „schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneția și a partenerilor externi, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici și de afaceri”, dar și alte subiecte, le-a vorbit la 4 octombrie liderul PL, Mihai Ghimpu mai multor ambasadori străini la Chișinău, printre care ambasadorul SUA,  James D. Pettit și noul ambasador al Uniunii Europene, Peter Michalko. Politicianul i-a invitat pe aceștia pentru discuții la sediul Partidului Liberal, „în contextul în care în ultimele luni, din partea guvernării prin intermediul organelor de drept au loc atacuri asupra oponenților politici, lideri de partide, primari, președinți de raioane și oameni de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.La întrevedere au participat:

 • E.S. James D. Pettit,ambasadorul SUA,
 • E.S. Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene,
 • E.S. Daniel Ionița, ambasadorul României,
 • E.S Pascal Vagogne, ambasadorul Franței,
 • E.S. Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei
 • E.S. Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei,
 • reprezentanți de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei și Austriei.

Liberalul a menționat că în R. Moldova „au fost votate legi și reforme bune, dar acestea nu sunt implementate cu strictețe, dar pe placul cuiva”, referindu-se la îngrijorările exprimate de eurodeputați la 3 octombrie în Parlamentul European, când a avut loc o dezbatere referitor la situația din R. Moldova.

În comunicatul de presă al PL se precizează că „Mihai Ghimpu a vorbit despre presiunile din partea Partidului Democrat la adresa oponenților politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept și celor fiscale. Președintele PL s-a referit la dosarele politice intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc, dar și la cazul Președintelui raionului Dubăsari, dl. Grigori Policinschi și ale unor primari”.

Mihai Ghimpu le-ar fi spus ambasadorilor străini că în R. Moldova este instaurată teroarea față de cei care nu vor să se subordoneze lui liderului PDM, Vlad Plahotniuc și că a încceput odată ce „acesta și-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaților transfugi, inclusiv patru de la PL”.

De asemenea, Mihai Ghimpu le-ar fi vorbit șefilor misiunilor diplomatice despre arestarea primarului suspendat din funcție a mun. Chișinău și nepotul său, Dorin Chirtoacă.

„În repetate rânduri, judecătorii au prelungit arestul la domiciliu al Primarului General Dorin Chirtoacă, la moment durata cumulată a măsurii preventive constituind mai mult de 4 luni. În această perioadă, așa zisele probe prezentate de procurori sunt doar declarațiile celor doi funcționari responsabili de ”domeniul parcărilor” și o poză în care apare Dorin Chirtoacă, ținând un motan în brațe.

Mai mult ca atât, prelungirile arestului la domiciliu sunt bazate exclusiv pe ”spusele” procurorului, judecătorul admițând cererile ”copy paste” ale acuzatorului de stat, fără nicio probă nouă, în esență doar data de înregistrare se schimbă de la o cerere la alta. Instanțele nu motivează hotărârile sale și nu iau în considerație argumentele apărării, acestea din start au avut o poziție preconcepută de a menține arestul la domiciliu aplicat lui Dorin Chirtoacă, chiar și în situația în care nu există niciun temei de fapt și de drept în acest sens. Toate acestea demonstrează vădit caracterul politic al dosarului.

O altă gravă încălcare, strigătoare la cer, în afară de arestarea lui Dorin Chirtoacă fără probe este și faptul că procurorul de caz, Dumitru Robu, prin ordonanța sa din data de 31 mai 2017, ilegal a înlăturat avocații primarului Dorin Chirtoacă, încălcând astfel articolul 72 din Codul de procedură penală. Și astfel îngrădindu-se lui Dorin Chirtoacă, dreptul la apărare, un drept fundamental, garantat de Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Instanța de judecată până la moment nu a examinat plângerea depusă de primar, pentru a nu permite Primarului General Dorin Chirtoacă să se adreseze la CtEDO”, informează PL. Presa nu a fost anunțată și nici invitată la întâlnirea liderului PL cu șefii misiunilor diplomatice.

Potrivit serviciului de presă al PL, ambasadorii UE și SUA ar fi afirmat că sunt la curent cu evenimentele care au loc în în țară și că vor continua să monitorizeze starea justiției, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în R.Moldova.

Totodată, noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, E.S. Peter Michalko ar fi subliniat că „pentru el sunt foarte importante relatările cu lux de amănunte făcute de Mihai Ghimpu, menționând că va studia cu atenție toate aspectele și toate informațiile, va face o evaluare pe care o va comunica public”.

Partidul Democrat din Moldova și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, nu au venit cu o reacție la acuzațiile aduse de președintele PL, Mihai Ghimpu.

Foto: pl.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Paulică

  Și bine, bine, bre Mișulică! Dar acum ți-a venit timpul
  ca jupânul Plahotniuc să-ți meșteșugească un dosar, așa
  cum știe numai el mai bine, și ție! Ai cântărit corect
  benzina la benzinăriile celea ale tale? Eu sunt sigur,
  că cel puțin câteva zeci de mililitri la fiecare litru
  îți rămâneau ție, cică benzina tare se mai evaporă,
  deoarece se știe că-i foarte volatilă. Acum jupânul
  Plahotniuc îți va trimite revizorul și despre rezultatul
  reviziei poți să fii sigur dinainte. Așa că puneți băbuța
  ceea a ta să-ți usuce posmagii, cât mai este încă în putere
  și pregătește-ți vreo zece perechi de izmene, că iarma se
  așteaptă grea…

 2. Corneliu Ababii

  VLAD PLAHOTNIUC PRETINDE SĂ FIE ÎN CARTEA GUINNESS A
  RECORDURILOR CA CEL MAI MINCIUNOS POLITICIAN DIN LUME

  Vlad Plahotniuc președintele așa numitului Partid Democrat
  din Republica Moldova, care în realitate este un pardid de
  stânga autocrat pretinde să fie inclus în cartea
  recordurilor Guinness, ca cel mai minciunos politician din
  lume.

  În doar doi ani Vlad Plahotniuc a reușit în primul rând
  prin minciună și apoi prin mită și șantaj să mărească
  numărul deputaților partidului așa numit democrat cu 20
  de capete, de la 19 până la 39, câți are acum și asta fără
  alegeri.

  Președintele prorus al Republicii Moldova Igor Dodon a
  fost ales cu contribuția esențială a minciunosului Vlad
  Plahotniuc, care mai târziu dădea vina pe Dna Maia Sandu,
  spunând minciuna, c-ar fi respins electoratul așa zisului
  partid democrat, ca și cum la dânșii ar fi ascultat pârț
  decât pârțul lui, Vlad Plahotniuc.

  Folosirea denunțului minciunos al lui Ilan Șor împotriva
  lui Vlad Filat pentru ca mai apoi să-l închidă pe acesta
  în penitenciar și să-și însușească cireada lui de plăvani,
  prezintă cea mai mare cacealma reușită de minciunosul
  Plahotniuc, cea ce ia permis uzurparea puterii în stat.

 3. Corneliu Ababii

  Fostul președinte al României Traian Bâsescu este foarte revoltat
  de vestea, că oligarhul basarabean Plahotniuc este cetățean al
  Rusiei. Traian Băsescu ia retras lui Plahotniuc calitatea de
  ”unionist”, ia întors banii luați pentru colaborare și a declarat,
  că-n viața lui nu mai avea de-a face cu așa lepădătură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *