Gaburici și-a anunțat demisia

După trei luni de eschivări și tăcere și după ce a ajuns să fie audiat de procurori în dosarul studiilor sale, premierul Chiril Gaburici a organizat vineri, 12 iunie 2015, la ora 11.00, un briefing de presă, la Guvern, unde urma să vorbească despre problemele din dosarul studiilor sale. Acesta însă și-a anunțat demisia, din cauza acestui dosar.

“Consider că cetățenii sunt egali în fața legii… Îmi pare rău ca am lasat subiectul prezenței sau absentei unei diplome sa fie subiect politic. E un anunț fără precedent – îmi anunț demisia. Subiectul diplomei mele este lipsit de importanță in condițiile social-economice. Azi premierul nu are instumente. E nevoie de lupta cu corupția, e nevoie de depolitizat instituțiile statului, trebuie securizarea sistemului bancar. Sper ca demisia mea va însemna pentru coalitie apariția unei stabilități la guvernare”, a precizat Gaburici.

Acesta nu a vorbit despre studiile sale dar a lăsat să se înțeleagă că pleacă din funcție din cauza acelui dosar. Demisia sa vine la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul studiilor sale.

Amintim că, dosarul penal privind studiilor premierului Gaburici a fost iniţiat în urma unui articol din ZdG, „CV-ul necenzurat al premierului”, apărut pe 4 martie 2015, în care precizam că Chiril Gaburici nu a susţinut examenele de bacalaureat de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul (CRMTC) din Chișinău, pe care l-a frecventat între anii 1992—1995 (instituție pe care nici nu a indicat-o în CV) şi că nu este clar în baza cărui act a ajuns astfel la Universitate.

Ulterior, s-a implicat în dezvoltarea subiectului şi deputatul Valeriu Munteanu care a făcut mai multe interpelări la instituțiile abilitate, dar şi Ministerul Afacerilor Interne, care, în final, în urma unei expertize a constatat că Gabuciri a ajuns la Universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ştefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituţie pe care acesta nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la CRMTC.

Chiril Gaburici a fost desemnat de şeful statului la funcţia de premier sâmbătă, 14 februarie 2015 și a fost votat de Parlament în această funcție, cu voturile PCRM, PLDM și PD pe 18 februarie 2015.

EfrimPozaUPDATE: Oleg Efrim, fostul ministru al Justiției și unul din avocații lui Chiril Gaburici a menționat că gestul premierului este unul responsabil și fără precedent pentru R. Moldova.

“Este un gest responsabil și fără precedent. Când a înțeles că este bănuit de ceva, a decis să plece, ca să nu păteze imaginea instituției”, ne-a spus Efrim, care împreună cu Vlad Roșca îl reprezintă pe acesta în dosarul penal în care Gaburici este bănuit că ar fi intrat la universitate în baza unei diplome false.

fotografia-zileiUPDATE: Valeriu Munteanu, deputat: “Investigatia ZdG, completată de multiplele noastre interpelari, a ajuns la un final logic – Republica Moldova a scăpat de un premier cu diploma de la Piata Centrala. Mai bine mai tarziu decat deloc…”, a scris acesta, pe o rețea de socializare.

UPDATE: Analistul Anatol Țăranu: “Eu cred că această demisie urgentează consituirea unei majorități parlamentare și a unui guvern mai stabil. Dacă și-a anunțat demisia în urma scandalului diplomei, este evident că aceasta este falsă”

UPDATE: Aurelia Peru, purtătoarea de cuvânt a premierului: “Chiril Gaburici a atentat la sfanta-sfintelor in Republica Moldova – Coruptia – si a platit….cu demisia”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

UPDATE: Dorin Chirtoacă: “Demisia de azi a premierului înseamnă recunoașterea înfrângerii de către PLDM, PD, PCRM”.

UPDATE: Mihai Ghimpu: “O mișcare fină, politică. Omul a făcut un pas ca să iasă mai curat. Dar poate fi și a doua variantă — a înțeles în ce mizerie a fost pus. Ancheta să hotărască în privința diplomei.”

UPDATE: Citiți aici, Ultimul mesaj al premierului Chiril Gaburici.

filat suparatUPDATE: Vlad Filat, președintele PLDM, partid care l-a propus pe Chiril Gaburici la funcția de premier anunță că regretă demisia premierului Gaburici, ținând cont de situația în care se află R. Moldova, dar crede că decizia este firească.

„Este o decizie firească în lumina ultimelor informații privind suspiciunile despre studiile sale. Apreciez acest pas ca fiin unul demn, curajos, care va servi drept precedent pentru clasa politică. Țin să-i mulțumesc pentru munca pe care a depus-o”, a menționat Filat. Acesta a precizat că a vorbit cu Marian Lupu, liderul PD și că urmează să-l contacteze și pe liderul PL, Mihai Ghimpu, pentru a discuta cu aceștia despre o nouă majoritate parlamentară, care să susțină noul Guvern.

504-lupu-filat-alianta-apmeUPDATE: Partidul Democrat din Moldova a luat act decizia personală a prim-ministrului Chiril Gaburici de a demisiona din fruntea Guvernului. Considerăm că hotărârea luată de domnul Gaburici nu va genera instabilitate politică, fiind vorba despre o decizie personală. Apreciem că această situaţie nouă va trebui sa grăbeasca resetarea coaliţiei şi formarea unei noi majoritaţi pentru susţinerea Guvernului, o majoritate mai puternică şi mai eficientă, în beneficiul cetăţenilor.

Alianţa pentru Moldova Europeană este în continuare funcţională şi puternică şi va lua decizii rapide pentru a menţine stabilitatea şi eficienţa actului de guvernare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Rusu Mihai

  Eu zic ca acesta este motiv de fatada sa plece,o putea face mai de mult,dar acum i-a deranjat pe Filat si Lupu cu dizolvarea bancilor si cererile pt.schimbarea conducerii Procuraturii,Finantelor si a Bancii Nationale,lucruri neacceptate de alianta PLDM ,PDM si PCRM…Asa ca aplecat el,eu credeam ca va pleca dupa alegeri,demis de ei,dar el le-a luat-o inainte si a plecat singur..si zic eu bine le-a facut…

 2. Iacob Tofan

  14.06.2015
  Referitor la incapacitatea Statului de achitare a pensiilor

  На днях министр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан в интервью газете Timpul заявила, что сейчас обсуждается предложение, согласно которому молдавские пенсионеры должны будут выбирать: либо работа, либо пенсия.
  12 июня 2015 Ксения Флоря
  Ca de obicei, nu cum e mai reușit și mai echitabil.
  Propunere de a turna din gol în pustiu și invers.
  La celelalte prevederi n-am sugestii. Sînt bune.
  Cea mai relevantă rezolvare o găsiți în rîndurile următoare.
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptabile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ.
  Prin Legea Nr. 56 din 09.06.2011, privind modificarea şi completarea unor acte legislative au fost operate modificări în stilul HALTURĂ în Legea Discriminatorie de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998.
  Aplicarea Legii Discriminatorii de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998, de rînd cu guvernarea defectuoasă în ultimii 24 de ani a contribuit la atingerea situației critice, cînd la un pensionar revin 1,2 lucrători.
  Ar fi fost mult mai OMENEȘTE, mai democratic, ca din acea Lege de exclus complet
  privilegierea cuiva în privința pensionării și de unificat procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii. Toți sîntem egali.
  Excluzînd privilegierea în privința pensionării și unificînd procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii,
  Parlamentul ar apropia RM de noțiunea de Stat de Drept. Spun ar apropia, deoarece Adevărul și Dreptatea sînt “încătușate” de către Magistrații corupți ai Statului.
  La emiterea deciziilor Magistrații se inspiră nu din prevederile Constituției dar din interesele lor personale sau de partid.
  Achitarea pensiei categoriilor privilegiate sînt suportate după cum urmează: 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor privilegiate reprezintă circa 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor neprivilegiate (poporul simplu) reprezintă circa 42 % din salariul lunar.
  Avem în față dubla discriminare: la vîrstă de pensionare și la procentul salariului la calcularea pensiei. Este OMENEASCĂ așa o situație ? NU.
  Excluderea categoriilor privilegiate în privința pensionării, ar provoca nemulțumirea acestor categorii, însă toți sînt inteligenți și trebuie să înțeleagă, că cu toții sîntem oameni și trebuie să avem aceleași drepturi.
  Adăugînd cele 50% – de la bugetul de stat și cele 50% – de la bugetul asigurărilor sociale de stat, la pensia celor legitim pensionați, ar permite ameliorarea situației mizerabile a oamenilor în etate, care
  au contribuit substanțial la prosperarea Republicii Moldova, iar guvernnții ultimilor 24 de ani au distrus și au furat totul ceea ce au vrut, chiar și bonurile patrimoniale ale cetățenilor. Din cauza pensiei mizerabile, bătrînii evită moartea din cauza foamei prin abandonarea procurării medicamentelor pentru sănătate.

  Prin excluderea completă a privilegiilor în privința pensionării s-ar mai rezolva încă o problemă arzătoare pentru Republica Moldova.
  După cum se știe, mulți indivizi din categoriile privilegiate, fiind asigurați cu o pensie bunișoară, nu prea regretă în cazul pierderii locului de muncă și se aventuriază la săvîrșirea faptelor criminale. Experiența este prezentă.
  Exemple: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, care-s săvîrșite de pensionarii privilegiați, ș. a. m. d.
  Frauda legiuitorilor se multiplică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *