Fost membru al Comisiei Unificate de Control despre decorarea militarilor și prezența lui Igor Dodon în stânga Nistrului

„În semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse întru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în zona de securitate a regiunii transnistrene a R. Moldova”, la 26 iulie, Igor Dodon a semnat Decretul cu privire la decorarea cu distincții de stat a șase reprezentanți ai Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea R. Moldova și doi reprezentanți ai Misiunii OSCE. Totodată, șeful statului a menționat că a înaintat propuneri de a decora participanții la operațiunea comună de menținere a păcii din partea Federației Ruse și Ucrainei, dar că procedurile internaționale stipulează că aceștia pot fi decorați doar cu acordul țărilor respective.

Distincțiile oferite prin Decretul lui Igor Dodon: 

„Ordinul Republicii” :

  • Solonenco Ion – general de brigadă, activează din prima zi în componența Comisiei Unificate de Control, creată pe data de 27 iulie 1992. Din 2002 – copreședintele Comisiei respective din partea RM;

„Ordinul de Onoare” :

  • Oleg BAYANDIN – cetățean al Republicii Belarus, locotenent-colonel, consultant militar al Misiunii OSCE în Moldova în anii 2004-2007;
  • Nicolae CHIRTOACA – colonel, primul copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea RM, în cadrul căreia în 1992 au fost întreprinse primele măsuri practice de pornire a Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurarea stabilității în regiunea transnistreană;
  • Serghei GUȚU – colonel al Armatei Naționale, consultant militar în componența Comisiei Unificate de Control din anul 2006;
  • Jan NADOLSKI – cetățean al Republicii Polonia, reprezentant militar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în perioada 2003-2006, colonel;

Ordinul „Gloria Muncii” :

  • Aurel FONDOS – colonel al Armatei Naționale, șeful militar superior al contingentului Forțelor de Menținere a Păcii din partea RM în Zona de Securitate, în anii 2007-2011. Membru al Comisiei Unficate de Control din 2011;
  • Victor MACRINSCHI – colonel al Armatei Naționale, șeful militar superior al contingentului Forțelor de Menținere a Păcii din partea RM în Zona de Securitate în anii 2003-2007. Membru al Comisiei Unficate de Control;
  • Gheorghe ROMAN – conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în perioada 1995-2002.

Solicitat de a se expune asupa importanței Comisiei Unificate de Control (CUC) și necesitatea decorării participanților, fostul reprezentant al R. Moldova în Comisia respectivă, Ion Leahu a precizat că la acest moment prezența trupelor pacificatoare în zona de securtiate doar tensionează atmosfera, că F. Rusă nu respectă înțelegerea care prevede anularea posturilor fixe, darși că participarea lui Igor Dodon alături de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și vicepremierul rus, Dmitri Rogozin denotă sfidarea oricăror norme de comportament de către un președinte de stat suveran.

„Importanța Comisiei Unificate de Control pe tot parcursul  activității acesteia, începând cu 23 iulie 1992, a fost contraversată. Dacă punem în discuție sarcina principală a acesteia, de menținere a păcii, trebuie să menționăm că aspectul respectiv a durat foarte puțin timp, deoarece deja la 4 septembrie 1992, forțele au fost dispersate, iar momente de altercații armate, practic, nu au mai fost. (…) Lipsa necesității acestei operațiuni explicată și prin faptul că deja la  20 martie 1998, la Odesa, a fost semnat un acord foarte important cu privire la consolidarea încrederii din ambele părți, care prevedea mai multe momente, inclusiv și reducerea efectivului forțelor pacificatoare, reducerea numerică a posturilor fixe, ulterior reducerea integrală a posturilor fixe și trecerea la monitorizarea situației prin patrulare mobilă. Toate aceste moment, direct,  indică asupra ideii că situația nu era atât de încordată, atât de tensionată, ca să fie în continuare efectuată operațiunea de menținere a păcii.  Deci, deja la 20 martie 1998 era clar că posibilitatea apariției conflictului armat este redusă la zero. În pofida acestui fapt însă, partea rusă a insistat ca posturile fixe să rămână. Mai mult, în 2003, CUC luat o decizie specială prin care din zona de securitate au fost evacuate mașinile blindate din partea transnistriei și a Moldovei și urmau să fie scoase a Rusiei. F. Rusă nu a scos blindatele, iar acestea și până astăzi stau la mai multe intersecții și sperie lumea”, a explicat Ion Leahu.

Acesta precizează că situația, în principiu, nu este tensionată, dar că fiecare moment de instabilitate „parvine, în exclusivitate, din partea transnistreană, adică tot ai lor aliați generează această situație. Chiar ultimul, cel mai grav caz, din 1 ianuarie 2011, când a fost omorât Vadim Pisari, tot ei au provocat și efectuat această crimă, dar se spune că noi nu am fi asigurat securitatea, iar asta indică la necesitatea prezenței trupelor pacificatoare”.

În prezent, fiecare parte (R. Moldova, F. Rusă și regiunea transnistreană) are nu mai mult de 400 de persoane delegate în zonă, deci, în total, ar fi vorba despre un contingent militar de circa 1200 de persoane. Fiecare parte delegheză în permenență un anumit număr de persoane care își fac serviciul la posturile fixe din zona de securitate sau la alte servicii (de telecomunicații, de asigurare etc.). „Marea majoritate însă își fac serviciul la posturile de control, care însă nu au nicio destinație, niciun impact, și doar agravează situația chiar și sub aspect economic. Unii potențiali investitori nu vin în această regiune din cauza prezenței acestor posturi”, precizează Ion Leahu.

Referitor la persoanele care vor primi distincții de stat, Ion Leahu menționează că este vorba de specialiști care, evident, și-au adus aportul și merită toate onorurile, în special reprezentanții OSCE, dar reiterează că nu există necesitatea acestei operațiuni de pacificiare.
„Reprezentanții Misiunii OSCE au contribuit nu neapărat la asigurarea păcii, dar la rezolvarea altor probleme. De exemplu, în 2004 separatiștii au deconectat de la apă și canalizare internatul pentru copii din Bender. Copiii, vara, la 34 de grade, au rămas fără apă. Atunci, reprezentanții Misiunii OSCE, în spate cărau canistre cu apă de 40 de litri”, susține fostul reprezentat al R. Moldovoa în Comisia Unificată de Control.
Totodată, Ion Leahu spune că nu vede pentru care merite pot fi decorați reprezentanții din partea F. Ruse. „F. Rusă este cea care a instigat conflictul, cea care îl conservează, cea care nu permite să revenim, cel puțin, la faza indicată prin Acordul de la Odesa, acord pe care l-a semnat și  F. Rusă, prin care se prevedea să scoatem măcar posturile fixe și să nu existe acest moment de tensiune în zonă”.
Cât despre participarea lui Igor Dodon în regiunea tranistreană la evenimentele organizate cu ocazia marcării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, alături de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, fostul membru CUC spune că reprezintă un act de sfidare a oricăror norme de comportament.
„Este sfidarea oricăror norme de comportament de către un președinte de stat suveran și sfidarea bunului-simț. Nu poți fi prezent la o manifestare la care participă persoanele care îți vor răul, vor, cel puțin, subminarea suveranității acestui  stat”, conchide Ion Leahu.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, va efectua, vineri, o vizită la Chișinău. Igor Dodon a confirmat că va discuta cu acesta la Chișinău, iar ulterior va  participa la Tiraspol la festivitățile de celebrare a 25 de ani de la prezența forțelor ruse de menținerea păcii în regiune.

Citiți și
Foto antet: Foto: gdb.rferl.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *