Facebook: „Sute de conturi și pagini gestionate inclusiv de angajați ai Guvernului au fost blocate”

Facebook anunță printr-un comunicat oficial că 168 de conturi, 28 de pagini de Facebook și 8 conturi de Instagram au fost blocate la începutul acestei săptămâni. Acestea promovau știri false sau conținut neadecvat și erau, în unele cazuri, gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova.

„Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost gestionată de angajații Guvernului R. Moldova”, se arată în comunicatul Facebook, semnat de Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate digitală.

Stela Nistor, Consilier principal de Stat al Prim-ministrului, a declarat pentru Ziarul de Gardă că în cele ce urmează, Guvernul va veni cu o reacție oficială.

Potrivit Facebook, unele dintre conturi erau gestionate de persoane autentice, iar altele se ascundeau în spatele unor identități false, pentru a induce în eroare utilizatorii Facebook. „Având în vedere viitoarele alegeri din R. Moldova, ținem să informăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre dovezile pe care le deținem în prezent”, transmite Facebook.

Aproximativ 54.000 de conturi urmăreau (n.r. au dat follow) cel puțin una dintre aceste pagini. Cei care au răspândit informația au cheltuit circa 20.000 de dolari pentru publicitatea de pe Facebook și Instagram. Plățile erau efectuate în dolari SUA, euro și lei românești.

Facebook a pus la dispoziție câteva exemple de mesaje răspândite de unele dintre paginile blocate:

 

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova.” Uite asa si fac conducere de stat, numai fals totu. Si ne mai miram ca nu ne ia nimeni in serios in Europa. Guvern fals si cu falsuri , o mare de documente false, , pasapoate, permise conducere, Dodon fals, ambasadori corupti si falsi,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *