Principală  —  IMPORTANTE   —   „Eroi” doar pe rețelele de…

„Eroi” doar pe rețelele de socializare. Cum (nu) explică agenții economici mesajele de susținere pentru guvernare

Cu doar câteva zile înainte de alegeri, sincronizat, mai mulți agenți economici importanți de pe piața din R. Moldova au afișat pe rețelele de socializare mesaje în care mulțumesc guvernării pentru situația economică și pentru că afacerile lor prosperă. În timp ce unii ezită să specifice numele Partidului Democrat, alții spun deschis că își oferă sprijinul la alegerile parlamentare pentru democrați.

Pe pagina de Facebook a magazinului Darwin a fost publicat un mesaj în care se precizează că „reformele adoptate de guvernul R. Moldova sunt forța motrică ce dau un imbold pozitiv businessului moldovenesc”. Pentru că până acum nu am mai observat astfel de postări pe pagina Darwin, am apelat la departamentul de marketing al companiei pentru a afla dacă Darwin face campanie electorală pentru PDM, sau cum se explică postarea.

„Nu sunt la curent. Nu eu am postat. Nu știu cine”, ne-a comunicat o persoană din departamentul de marketing al Darwin, care ne-a asigurat că urmează să identifice o persoană cu care am putea să discutăm, așa că va reveni ulterior cu un apel telefonic pentru a clarifica mesajul postat pe Facebook.

 

Un mesaj similar a fost publicat și pe pagina de Facebook a magazinului de produse electronice Enter. La fel ca și în cazul Darwin, Enter trece în revistă ultimele realizări ale companiei și apreciază „politica economică a statului” și progresul înregistrat de R. Moldova. Am încercat și în acest caz să aflăm care este scopul acestui mesaj și cum poate fi explicat acesta în cadrul campaniei electorale.

„Noi am scris despre compania noastră. Nu mă adâncesc în politică. Se poate să mă abțin de la comentarii, pentru că trebuie să verific și să vorbesc cu colegii mei”, ne-a comunicat directorul de marketing al companiei Enter.

Și magazinul online „Supraten” a publicat un mesaj care se deosebește radical de celelalte postări publicate până acum despre materiale de construcție și produsele disponibile în magazin. În postarea publicată de Supraten găsim chiar și un fragment vociferat în campanie de Partidul Democrat, despre „continuitate și stabilitate”.

Am contactat telefonic și departamentul de marketing al acestui agent economic. Deși inițial persoana care s-a prezentat Maxim a fost dispusă să comunice cu noi, atunci când a aflat subiectul discuției, ne-a închis telefonul.

„Nu putem să comentăm. Suntem ocupați, avem tare mult de lucru. Merci, la revedere”, ne-a spus Maxim.

După ce acum două zile au publicat un materiale promoțional despre prune, pe 20 februarie, Supermarketul nr.1 a publicat și el un mesaj de susținere pentru actuala guvernare. Am apelat la mai multe numere de telefon afișate pe site-ul agentului economic, doar că nimeni nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu în legătură cu această postare.

În timp ce unii au fost mai discreți în declarații în mediul online, alții și-au declarat susținerea directă pentru PDM. Este vorba de proprietarul rețelei de restaurante „Taxi Blues”, care a publicat pe pagina de Facebook a localului un mesaj în care susține că va vota PDM la alegerile din 24 februarie. Anticorupție a scris că proprietarul restaurantelor, Serghei Enciu, este învinuit într-un dosar penal pentru evaziune fiscală de aproape 6 milioane de lei. Pe lângă mesajul de pe Facebook, Enciu a lipit în localurile pe care le deține afișe electorale cu PDM.

Mesaje similare pentru susținerea guvernării au fost publicate și pe paginile altor agenți economici.