Dosarul invalidării alegerilor continuă. Motivul pentru care Năstase a depus o cerere de revizuire la CSJ

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul alegerilor locale noi, pe motiv că ar exista circumstanțe noi.

Potrivit avocatului Dumitru Pavel, în cadrul judecătorii cauzei privind validarea alegerilor locale noi la CSJ au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile. Una dintre neregulile sesizate se referă la faptul că cererea de recuzare a completului de judecată pe masa căruia a ajuns dosarul alegerilor a fost examinat, inclusiv, de o judecătoare care nu ar mai fi în drept să dețină calitatea de magistrat, pentru că a atins plafonul limită de activitate de 65 de ani. Este vorba despre magistrata Iuliana Oprea.

„Temeiul dat reprezintă un motiv de revizuire a încheierii prin care a fost respinsă recuzarea celor trei judecători compromiși, având în vedere că despre aceasta am aflat ulterior. Mai mult, acest lucru conduce la invalidarea și a încheierii Curții Supreme de Justiție prin care recursul nostru a fost declarat inadmisibil”, afirmă juristul PPDA, Dumitru Pavel.

„Optăm pentru rejudecarea cauzei și pronunțarea unei hotărâri bazate pe lege, ceea ce înseamnă validarea alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău!”, scrie în comunicatul de presă al PPDA.

Contactat, avocatul Dumitru Pavel a precizat că cererea de revizuire este o cale extraordinară de atac la care se apelează doar în cazul în care există circumstanțe noi, strict stabilite prin lege, care determină nulitatea actelor judecătorești adoptate anterior.

Acesta susține că cererea ar urma să fie examinată de un complet de judecată al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ de la CSJ într-un termen redus, de trei zile, prevăzut în cazul litigiilor electorale.

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982. La 17 aprilie curent, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea acesteia de demisie. În aceeași ședință, CSM a decis prelungirea mandatului Iulianei Oprea până când Parlamentul va numi în funcție un nou judecător la instanța supremă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *