Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon mulțumește Rusiei pentru că…

Dodon mulțumește Rusiei pentru că nu întreprinde acțiuni ce ar lovi în poporul R. Moldova

În cadrul vizitei sale în Turkmenistan, șeful statului, însoțit de președinta PSRM, Zinaida Greceanîi și bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a întâlnit cu preşedinta Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko. Igor Dodon a mulțumit F. Ruse pentru deciziile adoptate, care ar fi permis ca peste 180 de întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului să obțină acces pe piaţa rusă și pentru măsurile luate în privinţa legalizării migranţilor muncitori moldoveni pe teritoriul F. Ruse, se menționează într-un comunicat de presă al Președinției.

„În anul 2017, exporturile la mai multe categorii de produse, cum ar fi fructe, legume, vinuri şi conservele, s-au majorat în medie de 3-4 ori”, a declarat Igor Dodon, fără a preciza însă că deși R. Moldova exportă mai mult în spațiul CSI, cele mai mari venituri din exportul de fructe și legume vin din Uniunea Europeană.

În același comunicat se precizează că Igor Dodon „și-a exprimat regretul pentru acțiunile provocatoare ale majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău în adresa Rusiei, menționând că aceste acțiuni sunt o tentativă de a place curatorilor din occident în lipsa unor rezultate palpabile pe intern. Este poziția unui singur partid politic, Partidul Democrat, care a ajuns falimentar în ceea ce privește suportul populației”.

În acest context, Igor Dodon a mulțumit conducerii Federatiei Ruse pentru că, „în pofida provocărilor, nu întreprinde măsuri care ar lovi în poporul Republicii Moldova, nu în reprezentanții PD”.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Dodon și-ar fi exprimat poziția de a-l soluționa în formatul de negocieri „5+2”. Totodată, în comunicatul Președinției nu se precizează nimic despre existența unei discuții referitor la retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

„La moment întreprindem pași concreți și sperăm că în viitorul apropiat vom rezolva mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat președintele țării.

În alt context, Igor Dodon a specificat că raporturile de cooperare dintre raioanele UTAG și regiunile din Rusia sînt rezultative și această colaborare trebuie extinsă și intensificată.

Șeful statului a optat pentru continuarea dezvoltării și aprofundării cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes comun, și în special, în domeniul economic, investițional, în sfera socială şi cultural-umanitară.