Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon la inaugurarea grădiniței din…

Dodon la inaugurarea grădiniței din Sadova, reparată din banii României! Unde sunt investițiile sale de o sută de mii de lei?

Mâine, 7 iulie, în satul Sadova din r. Călărași, localitatea de baștină a șefului statului, urmează a fi inaugurată grădinița, reparată din banii Guvernului României. Printre invitați se numără și Igor Dodon, cel care a declarat în februarie curent că în ultimii ani a făcut investiții  în această instituție și că a găsit fonduri de peste 100 000 de lei. La scurt timp, declarațiile președintelui țării prin care își asumă rolul de finanțator, au fost infirmate de către primarul de Sadova, Vladimir Susarenco, dar și de directoarea grădiniței. Ulterior, fosta primară a localității i-a atribuit lui Igor Dodon o donație de 20 de mii de lei, făcută prin intermediul „Ungheni-Gaz” SRL în iunie 2013, doar că șeful din acea perioadă a instituției a negat că ar fi făcut donația la rugămintea președintelui socialist.

Răspunsul primarului din s. Sadova la solicitarea de informații a Asociației Presei Independente

Contactat pentru a afla ce aport și-a adus Igor Dodon  pentru reparația grădiniței, la inaugurarea căreia și-a anunțat prezența, primarul din satul Sadova, r. Călărași, Vladimir Susarenco a explicat că nu cunoaște despre vreo investiție finaciară a șefului statului decât cea de 20 de mii de lei, enunțată anterior, dar referitor la care nu i s-a prezentat vreun act confirmativ.

Asociaţia Presei Independente (API) care a scris despre declarațiile false ale șefului statului a solicitat Președinției informaţii despre donaţiile/investiţiile făcute de Igor Dodon pentru grădiniţa din Sadova, inclusiv perioada şi sumele alocate sau bunurile donate. Un răspuns însă, instituția prezidențială nu a răspuns API-ului.

Intenția lui Igor Dodon de a susține grădinița nu a venit decât acum trei săptămâni.

Primarul a declarat că la 18 iunie 2017, când a avut loc cea de-a patra ediție a Festivaluluil Mierii și Căpșunelor organizat la Sadova, directoarea grădiniței l-a anunțat pe Igor Dodon despre faptul că în curând urmează să aibă loc inaugurarea instituției preșcolare. Numai după aceasta, susține Vladimir Susarenco, șeful statului a venit cu un cadou: instalații pentru terenul de joacă în sumă de 50 860 de lei.

Atunci, la cășuneada, directorul grădiniței i-a spus că o să aibă loc evenimentul de inaugurare și dacă aveți ocazia, puteți să veniți! După asta, noi am transmis la Ambasada României invitație oficială, la FISM și ni s-a spus că ar fi bine de tranSmis și președintelui invitație”, precizează primarul, care spune că Igor Dodon a confirmat prezența.

Cadoul președintelui a fost adus la 5 iulie în Sadova, iar astăzi, muncitorii se ocupă de instalarea acestuia. Acesta este format din:

  • Complex de joacă – 28 de mii de lei;
  • Nisipieră – 5 970 de lei;
  • Balansator  „Fantezie” –  3 930 de lei;
  • Carusel cu șase locuri –  12 960 de lei.

Vladimir Susarenco explică că lucrările re reparație se desfășoară din 2015, iar sursele financiare aparțin în întregime Guvernului României, gestionate prin intermediul Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

Într-un comunicat de presă al FISM-ului se spune că grădinița din localitatea de unde este originar Igor Dodon a fost renovată în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

„Clădirea grădiniței din Sadova a fost construită în anul 1979. Timp de peste 35 de ani aici nu au fost efectuate reparaţii capitale, ceea ce nu permitea instituţiei să ofere copiilor condiţii pentru o educaţie de calitate.
Pentru lucrările de renovare la grădinița din Sadova, din grantul oferit de Guvernul României au fost alocate peste 921.000 de lei.
Din acești bani a fost schimbat acoperișul, au fost renovate sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iar bucătăria a fost renovată și dotată cu utilaj modern. De asemenea, a fost renovat sistemul electric și sistemul de ventilare, a fost procurat mobilier nou pentru grădiniță, amenajat cabinetul medical și au fost efectuate unele lucrări de reparație interioară.
Grădinița din satul Sadova este frecventată de circa 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani”, scrie în invitația FISM-ului adresa presei pentru a participa la eveniment.
 Inaugurarea va avea loc la 7 iulie 2017, la ora 11.00, iar la eveniment vor participa președintele R.Moldova, Igor Dodon, ambasadorul României, Daniel Ioniță, directorul adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Liuba Cuznețova, reprezentanți ai autorităților locale, personalul grădiniței, părinți și copii.
Foto antet: dodon.md