(DOC) STENOGRAMA ședinței în care s-a decis acordarea a 9,5 mlrd de lei băncilor falimentare. CANDU: „Noi avem filtre”

Stenograma ședinței secrete din 2014 a guvernului Leancă în care s-a decis acordarea primului împrumut, de 9,5 miliarde de lei, băncilor falimentare (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank), a fost făcută publică pe pagina sa de Facebook de către prim-ministrul Pavel Filip.  Se întâmplă la câteva zile după ce Judecătoria sect. Buiucani a obligat Cancelaria de Stat să-i prezinte președintei PAS, Maia Sandu stenogramele secrete ale celor două ședințe de guvern (2014 și 2015) în care s-a hotărât acordarea garanțiilor de stat.  Sandu a replicat premeirului că a uitat să publice și lista participanților la ședința respectivă.

Din textul documentului aflăm că Maia Sandu nu a participat la acea ședință, în schimb președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei, se pronunța activ pentru aprobarea hotărârii și dădea asigurări de existența unor „filtre”.

Premierul R. Moldova publicat documentul cu un scurt comentariu: „Cred însă că cei care sperau sa vadă în această stenogramă mari “bombe” mediatice vor fi tare dezamăgiți”.

Totodată, Filip o acuză pe lidera PAS că nu s-a informat corect înainte de a merge în judecată, deoarece ședința a avut loc la 7 noiembrie 2014, iar Maia Sandu a cerut în instanță desecretizarea ședinței din 13.11.2014.

Ședința, la care sunt prezenți ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, ministrul de Interne, Dorin Recean, ministrul Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip, actualul premier, dar și guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, s-a desfășurat fără multe polemici sau dezbateri.

Totodată, Dorin Recean și Anatol Arapu au expus mai multe vulnerabilități ale proiectului. „Dacă eu știu că acest proiect va fi aprobat, mă duc la bancă, iau credit, depun în formă de depozit, trimit în off-shore…”, afirma Recean, solicitând prezentarea mecanismelor de protecție. La rândul său, Anatol Arapu, referinduse la măsurile de securitate spunea că „nu putem exclude sută la sută că informația nu va ajunge la răufăcători”.
sedinta-guvern-7-11-2014-1sedinta-guvern-7-11-2014-2sedinta-guvern-7-11-2014-3sedinta-guvern-7-11-2014-4

sedinta-guvern-7-11-2014-5

După ce documentul a ajuns în spațiul public, Maia Sandu a replicat premierului că acesta „a binevoit să facă publică stenograma”, doar după ce aceasta a câștigat în instanță.

„Nu știu dacă documentul e intact. Cel puțin discuția arată extrem de superficială pentru o decizie de 9.5 miliarde lei. Din discuție vedem că totuși au fost întrebări despre pericolul abuzului și despre plafonarea sumelor garantate. Speakerul Candu răspunde însă că “avem filtre” și că “nu va fi plafonat”. Raportul Kroll, publicat ulterior, arată că abuzuri au avut loc. Mă întreb dacă mîine Holdingul va da știre cu titlul „Candu și Filip au participat la furtul miliardului”.

Dle Filip, ați uitat să publicați lista participanților la ședință!”, a scris președinta PAS.

În septembrie curent, Pavel Filip a publicat stenograma celei de-a doua ședințe în care s-a decis acordarea creditului de urgenă în cazul BEM. La ședința din 27 mar­tie 2015 a participat și Maia Sandu. Atunci, aceasta cerea insis­tent expli­ca­ții de la fos­tul guver­na­tor BNM, Dorin Dră­gu­ța­nu și minis­trul Finan­țe­lor, Ana­tol Ara­pu, refe­ri­tor la actul care venea „să rezol­ve pro­ble­ma” cre­a­tă de BNM. Aceas­ta decla­ra că îi este fri­că  să sem­ne­ze, deo­a­re­ce „așa cum n-am văzut nimic din sis­te­mul ban­car, nu o să văd nici de acum înco­lo. Eu tre­bu­ie să votez pen­tru pro­că­ria aceas­ta.  De ce Guver­nul aces­ta nici cel pre­ce­dent nu face ceea ce ar tre­bui să facem?”.

Maia Sandu a susținut, într-un final, hotărârea respectivă, argumentând prin faptul că banii urmau a fi acordați, potrivit argumentelor prezentate de Drăguțanu, pentru salvarea depozitelor oamenilor și evitarea unei crize bancare.

Citiți și

(DOC) Maia Sandu către Pavel Filip: „am avut o poziție categorică, în timp ce actualul prim-ministrul și restul miniștrilor PD-ului au tăcut chitic”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Simion

  Este terifiant! Complicitate la furt, marsavie pd-rasta. Cine sunt alde Candu, Dragutzan? Golani de vanzare! Paraziti ai mediului ce traiesc din cardaslac cu marele infractor! Dupa 25 de ani de in-dependenta, singurul progres este…ca Minciuna si Hotia au devenit politici de partid…malign, mafiot. Iar Filip este ultimul individ care sa discute despre cinstea si onestitatea dnei Maia Sandu. Culmea tupeului obraznic! Au arestat functionari de mana a treaia, si niciun demnitar cu mana lunga nu este amenintat de perspectiva celului.

  • slava

   vezi ca i-au dat peste bot Maiei cu inca o stenograma, si tu tot peste PD mergi))) penibil a naibii mai esti)

 2. Frosica din Țara Lăpușnei

  Ultima oră-
  —————————————
  Maia Sandu și alți lideri opozanți, cu documentele în mână
  și cu ajutorul avocaților independenți voluntari de peste hotare /din Estonia, Polonia, România, etc./
  TREBUIE SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERNUL MAFIOT ANTI-POPOR DE LA CHIȘINĂU
  pt. NEPERMITEREA MIILOR DE EST-MOLDOVENI ROMÂNI DE A VOTA la 13 Nov.2016
  ÎN CONFORMITATE CU CONSTITUȚIA-
  – LA CURTEA DREPTURILOR OMULUI DE LA CONSILIUL EUROPEI DE LA STRASBOURG
  -și LA CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE LA HAGA /OLANDA
  ——————————————————————————
  ALEGERI PREZIDENȚIALE FURATE ȘI FRAUDATE !
  JOS HUNTA ROȘIE MAFIOTĂ TERORISTĂ !

 3. slava

  toate minciunile Maiei au sa iasa la suprafata… pe Dodon poate ca nu-l ajunge, dar nici Sfanta nu este precum se da…

 4. Mihai

  Sunt situatii in care trebuie sa mergi la compromis, ceea ce a facut si Maia Sandu pina la urma. “Multumirile” totusi trebuie sa mearga la Filat, Platon, Sor…

 5. Teodor

  Eu nustiu cine si cum a semnat, insa stiu precis ca Maia a participat la furtul miliardulu, mai ales ca ea mereu era linga Filat si ca este de profesie economista. Cred ca si campania electorala si-a facut-o din banii poporului.

 6. Dorin

  Cu nerabdare astept ca toate “replicile” Maiei Sandu sa fie analizate si aduse pina la capat cu demonstrari totusi cine FALS MINCINOS si asa mai departe . Este un pas penibil pentru intregul electorat in care Sandu neinformata mergea pina la singe dar totusi iese la suprafata tot nu azi pai miine , acum voila uitativa ce avem … sint sigur nu e tot , si de adevarul final multi vor fi uimiti…

 7. alex kooper

  Oare mai avem credibilitate in cei ce au fuart si direct si din umbra? Apropo din BEM puntem absoarbe cine a smuls miliardele si anume ca capetele furtului sunt Filat si Platon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *