DOC/ Fără pază particulară la instituțiile de stat. Cum argumentează Guvernul proiectul trimis pe masa deputaților

Guvernul a trimis în Parlament un proiect de lege care stabilește că din 1 ianuarie 2020 companiile private de pază nu vor mai putea presta servicii de pază la obiectivele de importanță strategică a statului.

Documentul prevede că paza particulară se va interzice la:

  • ministerele și structurile organizaționale din sfera lor de competență;
  • autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat;
  • autoritățile publice autonome; obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanţelor radioactive;
  • obiectivele de păstrare și depozitare a substanțelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor (cu excepţia instituţiilor medicale şi farmaciilor private);
  • instanţele judecătoreşti și Procuratura;
  • întreprinderile de stat şi/sau societățile comerciale cu capital de stat și societățile comerciale cu capital social majoritar de stat.

Proiectul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, este argumentat prin faptul că „prestarea serviciilor de pază de către organizațiile private ar putea crea premise pentru periclitarea activității instituțiilor de stat menționate în proiect”.

Totodată, argumentează ministreul Andrei Năstase, proiectul de lege „va asigura nemijlocit securitatea statului”.

„Este un proiect de lege care o să ne ajute să mai dezmembrăm o schemă de corupție alcătuită de regimul oligarhic. Foarte multe instituții de stat erau „păzite” de firmele lui Plahotniuc sau ale oamenilor lui. Nu e clar, aceste contracte erau atribuite într-un mod foarte dubios și despre modul în care erau păzite aceste instituții am văzut și noi pe pielea proprie”, a declarat prim-ministra Maia Sandu în cadrul ședinței Guvernului din 25 septembrie, în cadrul căreia a fost aprobat proiectul.

ZdG a scris anterior că una dintre companiile private de pază care are cel mai mare succes la semnarea contractelor cu stat este „Argus-S” SRL. Aceasta este atribuită fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

În 2017, firma de pază „Argus-S” a semnat nu mai puțin de 11 contracte cu instituțiile statului cu o valoare de peste 6,6 milioane de lei, potrivit datelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice. Anul trecut, valoarea contractelor semnate cu această firmă cu instituțiile statului s-a dublat, ajungând la circa 12 milioane de lei.

La începutul anului, „Argus-S” SRL a câștigat o licitație în valoare 7,4 milioane de lei cu Agenția Servicii Publice (ASP) pentru prestarea serviciilor de pază fizică pentru anul 2019.

Antet: foto simbol, facebook.com/argusssrl/


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *