DOC/ CV-ul și averea declarată a candidatului propus la funcția de guvernator al R. Moldova

Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, propus de Andrian Candu, președintele Parlamentului la funcția de Guverntor al Băncii Naționale a Moldovei, a ajuns în sistemul public în ianuarie 2016, fiind cooptat în Guvernul Filip, aceasta fiind prima funcție publică din carieră. Până la începutul anului 2016, Armașu a activat în mediul privat, în special în cadrul companiei Südzucker Moldova. 

Vedeți mai jos CV-ul acestuia, preluat de pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor.

Data și locul nașterii: 29 iulie, 1969, Chişinău, Republica Moldova

Starea civilă: căsătorit, doi copii

Studii

2002-2006: Chartered Financial Analyst (CFA), a absolvit programul de instruire la ”CFA Institute”, Statele Unite ale Americii

1996-1997: Center for Private Business Reform–project USAID, cursuri în Serviciu de consuntanţă în finanțe, contabilitate, marketing și management

1991-1994: Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și Inginer în sisteme, Chişinău, Republica Moldova

Experiență profesională

Martie 2004-2016: Director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova

2001-2004: Șef, Departamentul Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică), Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova

1999-2001: Controller, Südzucker International GmbH

1997-1999: Senior Consultant, Onest Business Consulting, Întreprindere mixtă Moldo-Olandeză

1996-1997: Manager vânzări, Glass Container Company, Republica Moldova

Limbi vorbite

Româna (nativă), rusa (fluent), engleza (fluent)

Octavian Armașu, a fost primul membru al Guvernului care a completat și publicat declarația de avere și interese personale pentru 2017. Anul precedent a fost unul bun pentru familia Armașu, care a avut venituri de 1 155 718 lei, 84 736 de euro și 327 USD. Totodată, pe conturile bancare, la momentul depunerii declarației, familia deținea 766 292 de lei, 109 470 de euro și 33 446 USD. Octavian Armașu declara o moștenire de 38 000 de euro de la Pavel Armașu, care, cel mai probabil, este tatăl său. În 2017, ministrul și-a cumpărat cu 44 727 de euro, automobil nou, un Volvo XC60, fabricat în același an.

Octavian Armașu a fost remunerat în funcția de ministru cu 158 734 de lei,  adică cu aproximativ 13 200 de lei. Soția sa, Elena Armașu, care este reprezentanta în Moldova a companiei farmaceutice „Bayer” SRL, declară un salariu care este de patru ori mai mare, 785 459 de lei.

Din depuneri la instituțiile financiare, familia ministrului a obținut peste 59 de mii de lei, aproape un milion de lei a intrat în buget după vânzarea unui automobil, a unui apartament și a cotei-părți deținute în afacerea „Rustgal” SRL.

Alți 150 de mii de lei, ministrul i-a obținut după ce a dat în arendă terenurile agricole pe care le deține. Octavian Armașu deține în proprietate 139 de terenuri agricole, 17 dintre care ministrul le-a achiziționat în 2017.

Octavian Armașu trece în declarația de avere și o moștenire de 38 000 de euro pe care a promit-o de la Pavel Armașu, care, cel mai probabil este tatăl său.

Familia Armașu indică în actul de avere două apartamente, două vile și două garaje, proprietăți pe care le-a declarat și în anul precedent.

Din 2017, ministrul conduce un Volvo XC60, fabricat în același an, pentru care a plătit 44 727 de euro.

Ministrul deține cote-părți la Franzeluța SA, BC Victoriabank SA, Banca de Economii SA și Agro-SZM SRL.

Andrian Candu, președintele Parlamentului a declarat astăzi, joi, 29 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă înaintea ședinței Legislativului, că în calitate de președinte al Parlamentului, urmează să propună deputaților candidatura ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, la funcția de Guvernator al Băncii Naționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *