(DOC) Consiliul Afaceri Externe al UE despre noul sistem electoral, frauda bancară și legea antipropagandă din R. Moldova

Consiliul Afaceri Externe al UE își exprimă regretul că noua lege electorală din R. Moldova nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului Comisiei de la Veneția și declară că noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat cu atenție în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară pentru a stabili impactul asupra democrației. Totodată, Consiliul subliniază că autoritățile din R. Moldova trebuie să-și întărească eforturile pentru lupta împotriva corupției, dar și reformarea sistemului judiciar. Un factor cheie în procesul de reformă îl constituie investigarea imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare din 2014 − toți cei implicați trebuie să fie aduși în fața legii, indiferent de afilierea politică. Sunt câteva din concluziile Consiliului cu privire la țara noastră, adoptate astăzi, 26 februarie, la Bruxelles.

Miniștri de externe din țările Uniunii Europene (UE) au discutat despre situația R. Moldova într-o ședință a Consiliului Afaceri Externe al UE, care s-a desfășurat astăzi, 26 februarie, la Bruxelles. La finalul dezbaterilor, Consilliul a adoptat un șir de concluzii.

Lupta cu propaganda mediatică nu trebuie să restricționeze libertatea mass-mediei și accesul la informații

Consiliul subliniază că libertatea și pluralismul mass-mediei sunt premisele unei societăți democratice și îndeamnă R. Moldova să continue reformele care garantează libertatea și pluralismul mass-mediei. În ceea ce privește recentele modificări ale Codului Audiovizualului din R. Moldova, Uniunea Europeană recunoaște că dezinformarea și propaganda pot avea efecte negative considerabile, dar constată, de asemenea, că măsurile adoptate ar trebui să fie în conformitate cu prevederile legislației internaționale, pentru a nu restricționa libertatea mass-mediei și pentru a nu împiedică accesul la informații.

Toți cei care au fost implicați în jaful bancar trebuie să fie aduși în fața legii, indiferent de afilierea politică

Autoritățile trebuie să-și întărească urgent eforturile în lupta împotriva corupției, cu rezultate concrete, și această luptă ar trebui să fie însoțită de reformarea sistemului judiciar. Consiliul subliniază că procesul de reformă ar trebui să includă investigarea amănunțită, imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare din 2014, recuperarea fondurilor deturnate, iar toți cei care au fost implicați în jaf trebuie să fie aduși în fața legii, indiferent de afilierea politică.

Sprijinul UE va continua atât timp cât R. Moldova va respecta în mod strict condiționalitățile impuse

În concluziile sale, Consiliul reamintește că UE va sprijini în continuare R. Moldova în baza progreselor concrete în toate domeniile de reformă și prin respectarea strictă a condiționalităților impuse.

Respectarea angajamentelor asumate în raport cu Fondul Monetar Internațional, prin înregistrarea progreselor substanțiale în lupta împotriva corupției și în reforma sectorului justiției, respectarea principiilor democratice și a drepturile omului vor reprezenta elemente-cheie pentru debursarea plăților restante ale suportului bugetar sectorial”, se arată în raport.

Consiliul reamintește că fiecare plată în cadrul programului de asistență macrofinanciară va fi supusă îndeplinirii măsurilor incluse în Memorandumul de înțelegere și respectării precondițiilor politice.

Consiliul constată că sunt necesare mai multe eforturi pentru a îmbunătăți situația climatului de afaceri, pentru a atrage mai multe investiții străine directe.

Consiliul reamintește importanța continuării punerii în aplicare a Reformei administrației publice în vederea furnizării unor servicii mai bune către cetățeni.

Provocări semnificative rămase:  guvernare slabă, politizarea instituțiilor de stat, corupție sistemică

Consiliul salută reformele care vizează asigurarea stabilității macroeconomice și financiare și restabilirea credibilității în fața donatorilor internaționali, în special în domeniul guvernării corporative în sectorul financiar, întărirea independenței și supravegherii competențele Băncii Naționale.

Aceste reforme au contribuit la restabilirea stabilității economice și financiare și au fost esențiale pentru încheierea și punerea în aplicare cu succes a acordului cu Fondul Monetar Internațional. Consiliul încurajează R. Moldova să continue implementarea reformelor pentru a aborda provocărilor semnificative rămase, în special, guvernarea slabă, politizarea instituțiilor de stat, corupție sistemică, necesitatea îmbunătățirii mediului de afaceri și, astfel, să sporească nivelul de creștere economică”, notează miniștri de externe ai țărilor UE, prezenți la ședință.

Noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat cu atenție în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară

Înainte de viitoarele alegeri parlamentare, Consiliul își exprimă regretul că noua lege electorală din R. Moldova nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului comun al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și al OSCE / Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului și reamintesc că alegerile incluzive, transparente și credibile la nivel central și local au o importanță majoră. De asemenea, Consiliul reamintește importanța respectării tuturor recomandărilor în așteptare ale Comisiei de la Veneția , inclusiv prevederile ce țin de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Consecințele noului sistem electorl ar trebui să fie monitorizat îndeaproape și atent în timpul procesului electoral, inclusiv în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară, pentru a stabili impactul acestuia asupra democrația în general și asupra sistemului multipartid, în special.

Foto antet: consilium.europa.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Moisha Eminescu

  de ce Romania nu traieste ca Germania Franta daca ea are cu mult mai multe ca aceste tari ??? deoarece de 25 de ani la cirma are nu paatrioti romini dar tradatori si colonialisti europeni si amerikani…care au distrus industria si astazi Romania nu vinde ci cumpara mai mult ..iaka she democratia…da voi ca naivii visati si visati sa traiti ca germania si tra lala…asta nu este posibil trezitiva odata din somnul cel de moarte , somnoroase pasarele

 2. Academic

  LA STĂPÂNUL DE SCLAVI PLAHOTNIUK TOTUL MERGE FOARTE BINE!

  Consiliul Afaceri Externe al UE s-a trezit să-și dea părerea despre noul sistem electoral al stăpânului de sclavi din Moldova Plahotniuk și-al specialistului lui în sisteme de vot, care pot fi fraudate “academicul” în caftan deteriorat, septuagenarul Nicolae Dabija? Da-i deja foarte târziu băieți, liberaliști mondialiști! Sistemul electoral a fost adoptat în Parlamentul sclavagistului de pe malul Bâcului cu 74 de voturi și anume 41 – PDM-ul stăpânului de sclavi Plahotniuk, 24 – PSRM-ul monstrului mancurt prorus Dodon și și 10 – PPEM vostru mult trâmbițat al colaboraționistului proeuropean Iurie Leancă.

  Aaa, că n-am respectat recomandările Comisiei de la Veneția? Da noi avem Comisia de pe malul Bâcului în frunte cu “academicul” septuagenar Nicolae Dabija! Pentru câteva bancnote slinoase de 100 de lei acesta este gata să recomande orice-și dorește stăpânul nostru de sclavi Plahotniuk. Nu și ce dacă are caftanul de “academic” picurat din față și împroșcat din spate? Da-n schimb are frunze de laur brodate cu fire de aur pe guler și mânece! Și apoi nu stăpânul de sclavi l-a făcut “academic”, ci l-a moștenit de la derbedeii dinaintea lui. De ce să nu-l folosească “po polnoi katușke”?

  Consiliul Afaceri Externe al UE încă n-a uitat de frauda bancară? Da voi pentru ce stați acolo la Bruxelles în birourile voastre luxoase și stricați aerul? Ca să ne compensați nouă pagubele de pe urma “intemperiilor” bancare! Și apoi, vorba tenisistei noastre politice Marina Tauber: “Banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc se restituie, Ilan Şor provine dintr-o familie nobilă și nu este vinovat de nimic, hoţii sunt Filat şi Platon, iar oamenii de rând n-au suferit la modul concret de pe urma “jafului secolului”.” Desigur pe fonul unui popor de sclavi și un escroc evreu răpănos, care a furat 2,9 miliarde de dolari de la acest popor obijduit de soartă poate să le pară unora nobil. Dar până la urmă majoritatea banilor
  au rămas pe loc. Din cei 2,9 miliarde de dolari furați de evreul escroc Șor, circa 2 miliarde au revenit la stăpânul de sclavi Plahotniuk pentru ca evreul să scape de închisoare.

  Consiliul Afaceri Externe al UE este parțial nemulțumit de legea antipropagandă din R. Moldova? Și ce mă rog vreți să facă un stăpânitor de sclavi stăruitor ca Plahotniuk al nostru, când sclavii în loc de să-și caute de muncă se uită tot timpul peste gard la vecinii lor mai prosperi? Sclavii trebuie să muncească pentru prosperitatea stăpânului și strachina de sărbușca proprie și nu să se holbeze la vecini. Cu atât mai mult la noi, unde o bună parte din ei cunosc limba ocupantului de la răsărit, care stă cu ochii pe ei, ca să le mai puie o pereche de cătușe de data asta asiatice, care sunt mult mai dure ca cele europene ale noastre.

  !!!! Acest articol este un pamflet si trebuie considerat ca atare! CITEŞTE CU ATENŢIE!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *