Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Compania președintelui Curții de…

DOC Compania președintelui Curții de Conturi s-a relansat în afaceri imobiliare

Compania SRL „Sprint-Mega”, la care unul dintre fondatori este Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi, a început să promoveze masiv în ultima lună două proiecte imobiliare dezvoltate de alte companii de construcții din R. Moldova. Compania lui Untilă anunță pe site-ul său, creat la sfârșitul lunii august 2018, că „activează alături de partenerii săi, „Lagmar Impex” și „Estate Invest Company”.

Compania lui Veaceslav Untilă a început să promoveze vânzarea apartamentelor în cele două complexe locative la data de 20 septembrie 2018

De fapt, și cele două proiecte imobiliare pe care le promovează compania „Sprint-Mega”, în special pe pagina sa de pe facebook aparțin celor două companii de construcții. Unul din aceste proiecte vizează construcția unui complex locativ pe str. Testemițanu din Chișinău, ridicat și promovat anterior de către compania de construcții „Lagmar Impex”. Blocul este ridicat într-o zonă verde, singura rămasă în zonă, iar pentru ca imobilele să fie ridicate urmează să fie tăiați și mai mulți copaci, spre nemulțumirea activiștilor civici, dar și a locatarilor din zonă, care au amenințat în mai multe rânduri cu organizarea unor proteste.

Blocul din str. Testemițanu, construit de Lagmar, dar promovat de compania lui Veaceslav Untilă

Celălalt proiect promovat de firma lui Veaceslav Untilă este al companiei „Estate Invest Company” și vizează construcția unui bloc chiar în inima capitalei, la intersecția străzii Ismail și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Blocul „Estate Tower” din centrul capitalei, promovat de compania lui Veaceslav Untilă

Pe site-ul companiei Sprint-Mega, înregistrat pe 24 august 2018 se menționează că „Sprint-Mega” SRL este o companie care activează în domeniul imobiliar din 2014 în calitate de investor și constructor, „dezvoltându-se constant și afirmându-se prin seriozitate, responsabilitate, profesionalism si transparență, că activează alături de partenerii săi Lagmar Impex și Estate Invest Company”.

site-ul sprintmega.md a fost creat în luna august 2018

„În viziunea noastră complexul Rezidențial trebuie să țină seama de mai mulți factori, cum ar fi locația, grija pentru calitatea construcției imobilului, atenția la finisaje, cât și funcționalitea întregului proiect ca un tot unitar. Proiectele noastre anterioare demonstrează că nu contează câți ani de experiență ai în spate, contează calitatea experienței acelor ani”, susține compania.

Conform informațiilor publice, „Sprint-Mega” SRL a fost fondată în noiembrie 2007 de familiile Braganciuc și Untilă. Astăzi, compania are doi fondatori: Veaceslav Untilă și Chiril Braganciuc. 

„Lagmar Impex”, „partenera” companiei lui Untilă a fost înregistrată de soții Viorel și Natalia Godea încă în anul 2001. Aceasta și-a început activitatea în domeniul imobiliar însă abia în 2010, când a dat în exploatare primul său bloc, de pe str. Socoleni din Chișinău.  

„Estate Invest Company” a fost fondată în martie 2015 de firma „D&D Companie”, fondată în acel moment de familia actualului deputat, Iurie Dârda, tot el, proprietarul companiei de construcții „Dansicons” SRL. Ulterior, compania și-a schimbat de mai multe ori fondatorii, la fel ca și firma „Estate Invest Company”, care îl are astăzi fondator pe Vasile Tarîța, iar în calitate de administrator pe Valeriu Ursachi.

Veaceslav Untilă a indicat compania „Sprint-Mega” SRL în declarațiile sale de avere și interese din ultimii ani. Acesta deține cote de participare în alte trei companii din R. Moldova. Veaceslav Untilă este președintele Curții de Conturi din luna iulie 2016.

Contactat de Ziarul de Gardă, Veaceslav Untilă a menționat că nu cunoaște în ce constă colaborarea dintre compania pe care a fondat-o și celelalte două companii imobiliare, dar susține că, în acest caz nu există nici un fel de conflict de interese.

„Nu pot să vă spun. De chestiile astea se ocupă partea executivă, eu sunt fondator la întreprinderea asta și din moment ce am venit la Curtea nici nu am mai fost pe acolo. Eu nu mă implic în procesele acestea”, a spus Untilă

ZdG a scris în septembrie 2016 că Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi, locuia într-un imobil de lux, pe care nu-l indica în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate. 

Compania „Lagmar Impex” neagă însă că ar avea vreun acord de colaborare cu firma „Sprint-Mega”, la care unul dintre fondatori este Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi. Deși „Sprint-Mega” promovează masiv proiectele imobiliare ale „Lagmar Impex”, cei din urmă susțin că nu și-au dat acordul pentru publicarea imaginilor și promovarea proiectelor.

„I-am contactat și i-am rugat să scoată informația pentru că nu avem cu ei nici un contract. Ca orice agenție ei se promovează …”, a menționat avocatul Dorel Rusu.

Ulterior, de pe site-ul companiei fondată de Untilă a fost ștearsă informația despre colaborarea cu „Lagmar Impex”, care a fost înregistrată de soții Viorel și Natalia Godea încă în anul 2001.