Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) 25 de deputați ai…

(doc) 25 de deputați ai Parlamentului European au expediat o scrisoare deschisă autorităților R. Moldova. Ce se spune în aceasta despre schimbarea sistemului electoral

25 de deputați ai Parlamentului European, ce provin din 19 state ale Uniunii Europene şi din cinci grupuri politice, au transmis o scrisoare deschisă  autorităților R. Moldova. Astfel, Membrii Parlamentului European declară că sunt profund îngrijorați de ultimele evoluții din R. Moldova.

„Modificarea sistemului electoral promovat de partidele pe care le reprezentați ridică întrebări serioase despre angajamentul dvs. față de procesul democratic. Democrația este inima Uniunii Europene și așteptăm un angajament puternic față de valorile democratice de la țările pe care UE le sprijină.

(…) Ne așteptăm ca autoritățile din Moldova să ia măsuri rapide pentru a răspunde preocupărilor reale ale poporului, cum ar fi lupta împotriva corupției, investigarea fraudei din sectorul bancar și recuperarea banilor furați, reformarea sectorului justiției, asigurarea libertății presei, asigurarea respectării drepturilor omului, îmbunătățirea mediului de afaceri pentru crearea de locuri de muncă acasă și creșterea veniturilor populației. De asemenea, dorim să vă reamintim că Moldova are nevoie să ia măsuri imediate pentru a asigura finanțarea transparentă și legală a partidelor politice și a campaniilor electorale pentru a opri grupurile de corupție de la capturarea puterii.

(…) Am dori să vă îndemnăm să luați în serios opiniile Comisiei de la Veneția și să se retragă noua lege a sistemului electoral. Am dori să vă reamintim că un sistem electoral reprezentativ, inclusiv și echitabil, este esențial pentru consolidarea democrației și a statului de drept în R. Moldova, care sunt esențiale pentru calea spre integrarea  europeană. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluțiile din acest domeniu din țara dvs.”, se spune în scrisoare.