Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discuții aprinse în Parlament, privind…

Discuții aprinse în Parlament, privind modernizarea și stabilitatea R. Moldova

Proiectul de stabilizare și modernizare a R. Moldova a stârnit discuții aprinse între deputații Parlamentului.

„Dvs. credeți în ceea ce ați declarat? Cum putem vorbi despre stabilitate și modernizare într-un stat care este capturat?”, a întrebat deputata Maria Ciobanu. „Da, cred cu desăvârșire. Precedentele Guverne au comis foarte multe greșeli, dar au greșit anume atunci când s-au gândit că o guvernare bună este implicarea în funcționarea unor instituții. Dar cred că avem dreptul de încă o șansă”, a răspuns Andrain Candu. „Nu o să modernizați nimic. PDM a luptat pentru osul cel mare. Spuneți-mi măcar un minister unde s-a implementat măcar o reformă de către PDM?”, a menționat indignată deputata Ciobanu. „Noi recunoaștem greșelile, dar voi într-un mod fățarnic și cinic refuzați să vă asumați unele răspunderi”, a adăugat președintele Parlamentului.

Totodată, deputatul din partea PSRM Vasile Bolea a vorbit despre rezultatul sondajului prezentat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA: „Potrivit sondajului prezentat ieri, doar 1% din cetățenii R. Moldova au încredere în Parlament”.

„După părerea mea, alegerile sunt cel mai bun sondaj. Oamenii nu au încredere în Parlament, dar de acest lucru suntem responsabili noi toți. Dacă vom avea un comportament onorabil, atunci și oamenii vor avea mai mare încredere”, a opinat Candu.

„Ce spun cei din dreapta mea (deputații PLDM, n.r.)? Cine a furat miliardul? Nu știți? Vă spun eu – șeful vostru care stă acum pe Bernardazzi”, a răbufnit Mihai Ghimpu, atunci când liberal democrații au vorbit despre situația critică în care a ajuns R. Moldova.

„Hai să încetăm cu aceste discuții. Avem multe proiecte de analizat astăzi, așa că hai să votăm și să continuăm”, a încercat să calmeze spiritile Dumitru Diacov, deputat din partea PDM.

În același timp, Igor Dodon i-a sfătuit pe deputați să iasă în stradă. „Ieșiți în stradă și vedeți pe acei cetățeni pe care i-ați adus în pragul sărăciei. De ce nu vă întrebați de ce partenerii străini nu au încredere în voi – pentru că mimați toate reformele. Mimați reformele pentru că în caz contrar v-ați tăia creanga de sub picioare”, a subliniat deputatul.

„Oamenilor le este deja silă de cuvinte de cuvântul reforme, ei vor acțiuni, dar nu vorbe”, a spus Oleg Reidman.

„Vom vota această declarație, dacă vom vedea că cedați măcar câteva instituții în folosul cetățenilor”, a menționat Vadim Pistrinciuc.

După schimbul de replici și plecarea deputaților PSRM, proiectul a fost votat de majoritatea deputaților prezenți la ședința Parlamentului.