Deputații refuză audierea lui Pavel Filip la subiectul imixtiunii în activitatea ANRE

Deputații au refuzat audierea în plenul Parlamentului premierului Pavel Filip la subiectul imixtiunii Guvernului în activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la formarea prețului plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților.

Solicitarea ca prim-ministrul să prezinte explicații în fața aleșilor poporului a fost formulată de fracțiunea PSRM. Socialiștii au declarat că majorarea prețului s-ar fi produs din cauza prevederilor existente în Regulamentul adoptat de ANRE privind formarea prețului la carburanți, de aceea solicită anularea acestuia. Totodată, socialistul Vlad Bătrâncea a menționat că așteaptă ca premierul să explice ce indicații a dat conducerii ANRE pentru ca regulatorul să-și suspende propira decizie.

Totodată, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, s-a arătat indignat de faptul că ANRE nu și-a anulat ultima decizie privind majorarea prețului la benzină și motorină, dar, pur și simplu, a suspendat-o.

Solicitarea sociliștilor a fost susținută de comunistul Oleg Reidman, care a declarat că premierul ar trebui să vină în Parlament referitor la indicațiile care au schimbat peste noapte decizia ANRE. Acesta a declarat că decizia ar fi fost luată, de fapt, de altcineva, decât ANRE.

În apărarea premierului s-au pronunțat colegii săi de partid. Democratul Dumitru Diacov a admis că Pavel Filip a făcut doar o sugestie către ANRE, pentru ca regulatorul să-și revadă decizia. La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Valergiu Ghilețchi, a opinat că audierea premierului ar putea fi interpretată și drept o imixtiunea a Legislativului în activitarea ANRE.

„ANRE este regulator și poate să i se ceară justificări, nu să i se dea indicații. Atunci când s-a vorbit despre tarifele la gaze, la fel a avut loc un dictat de la Guvern. Parlamentul este în drept să audieze și premierul și ANRE-ul”, s-a pronunțat la subiect deputatul din fracțiunea PLDM, Iurie Țap.

Încercarea de aducere a premierului la raport în Parlament a eșuat, pentru aceasta s-au pronunțat doar 37 de deputați.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni din luna mai, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani. La o zi după anunțarea noilor prețuri, automobiliștii au anunțat proteste. La scurt timp însă, premierul a făcut o adresare publică către ANRE în care a cerut suspendarea prețurilor. Lucru care s-a întâmplat la numai câteva ore.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Denis

    Guvernul Filip nu se implica direct in activitatea ANRE, doar a cerut claritate si transparenta in cea ce tine de stabilizarea preturilor pentru a nu crea situatii de nemultumire in masa din partea societatii. Si nu vad motiv pentru ce sa fie audiat premierul pe acest caz.

  2. Reporter de Gardă

    TOTUL ESTE A LUI PLAHOTNIUK!

    Plahotniuk se iimplică în tot ce mișcă în țara asta capturată! Da guvernul Filip nu se implică pentru, că el pur și simplu nu există! Parlamentul este și el capturat de Plahotniuk și cum poate Parlamentul capturat de Plahotniuk să audieze guvernul de buzunar al lui Plahotniuk? Bre, tu ori ești prost, ori ești și tu blogher de-al lui Plahotniuk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *