Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile președintei PAS după discuțiile…

Declarațiile președintei PAS după discuțiile cu PSRM: Azi nu este ultima zi în care poate fi format Guvernul

Mai mulți deputați socialiști au mers la Parlament pentru a discuta cu deputații ACUM, după ce cu câteva ore mai devreme lideri PAS și PPDA au anunțat că așteaptă PSRM-ul la discuții.

Ora 22.30: Deputații PAS alături de lidera formațiunii politice, Maia Sandu, au părăsit sediul Parlamentului. Abordată de jurnaliști, aceasta a fost rezervată în declarații și nu a precizat despre ce exact a discutat cu PSRM.

Maia Sandu a declarat că „cei care respectă legea și cunosc Constituția” spun că termenul limită de dizolvare a Parlamentului ar fi duminică, 9 iunie. Respectiv, discuțiile dintre blocul ACUM și PSRM ar urma să fie reluate mâine.

„Mâine mai avem șansa să reușim să scoatem țara de sub jugul acestui regim. Cei de la PSRM merg să discute. Mâine dimineață au o ședință, în funcție de asta sperăm să putem reveni să mai discutăm și poate chiar să găsim o soluție. Nu s-a discutat despre nume, despre oameni concreți, tocmai de aceea trebuie să ne mai vedem și mâine”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată dacă esită probabilitatea ca mâine să fie convocată ședința Parlamentului, lidera PAS a răspuns: „Ne dorim foarte mult acest lucru”.

Ora 22.23: La ieșirea de la discuțiile cu blocul ACUM, deputații PSRM au refuzat să ofere detalii despre decizia la care s-a ajuns. „O să revenim cu detalii. Haideți să nu interpretați dvs: ultimele zile sau nu. Ne-am informat reciproc despre unele lucruri. Unde avem înțelegere, unde nu avem înțelegere. Nu mai insistați”, a declarat socialistul Ion Ceban în timp ce părăsea în grabă sediul Parlamentului

Ora 22.00: Încă doi deputați socialiști ar fi intrat în clădirea Parlamentului.

Ora 21.30: Deputatul blocului ACUM, Mihai Popșoi susține că abia la patru ore de la alerta cu bombă, imediat după venirea socialiștilor, sediul Parlamentului a început a fi verificat de salvatori.

Inițial, socialiștii Ion Ceban, Vlad Bătrîncea, Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Gaik Vartanean nu au fost lăsați să treacă de cordonul de polițiști, pe motiv că mai este valabilă alerta cu bombă. La scurt timp, unul dintre oamenii legii a permis deputaților să acceadă în clădire.

Evenimentele au loc în timp ce au rămas mai puțin de trei ore până când expiră termenul legal în care poate fi format un nou Guvern. În cazul în care nu va fi votat un nou Cabinet de miniștri, președintele statului urmează să dizolve Parlamentul și să numească alegeri anticipate.

După discuțiile de astăzi în cadrul Consiliului Politic al PSRM, prșeedintele Igor Dodon a declarat: „Nu putem face coaliție cu cei de dreapta. Cel mai probabil se va merge la alegeri parlamentare anticipate. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele ore”.