Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum răspunde Leancă solicitării lui…

Cum răspunde Leancă solicitării lui Năstase de a-l cerceta penal

„Afirmațiile liderilor Platformei DA sunt atât de primitive, încât fac și demersuri selective. Dacă tot spun că acordarea garanțiilor bancare sunt o faptă criminală, de ce nu cer tragerea la răspundere penală a colegilor lor de alianță, Maia Sandu și Viorel Cibotaru, care au votat pentru garanțiile emise de guvern?” Așa a comentat Iurie Leancă, proaspăt propus la funcția de vicepremier pentru integrare europeană în Guvernul Filip declarațiile liderului Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) de a-l cerceta penal în dosarul privind fraudarea sistemului bancar. 

„Dacă au o înțelegere atât de îngustă a unor procese, cum își mai propun să guverneze această țară? Ei, probabil, ar fi lăsat să se prăbușească întreaga economie a țării, 500.000 de cetățeni să-și piardă depunerile, ca mai apoi, așa cum le stă în fire, să dea vina pe alții pentru inacțiunile lor. Altfel, le urez drum bun spre curțile de justiție europene să ceară tragerea la răspundere a celorlalte guverne din Italia, Spania, Marea Britanie, care, de asemenea, au intervenit după același principiu”, a declarat Iurie Leancă, conform informațiilor dintr-un comunicat de presă distribuit de Partidul Popular European. 

Andrei Năstase, președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) a îndemnat „procurorii onești” să inițieze urmărirea penală pe marginea elaborării și adoptării hotărârii Guvernului din 7 noiembrie 2014 „prin care a fost facilitată devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Anatol Arapu și Oleg Efrim în calitate de persoane care au promovat și contrasemnat acest act normativ, dar și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili de securitatea sistemului bancar”. Totodată, Năstase propune „societății civile și populației reluarea protestelor masive pentru a impune publicarea integrală a raportului Kroll 2”.  Declarațiile au fost făcute publice de Andrei Năstase, într-o conferință de presă, susținută împreună cu Chiril Moțpan și Alexandru Slusari. 

Liderul Partidului DA s-a referit la hotărârea secretă a Guvernului Leancă, prin care s-au acordat garanții de stat în valoare 10 miliarde de lei către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, bani care, ulterior, au fost scoși din țară.