Cum (nu) răspund deputații socialiști la întrebări despre cetățenia română la care nu renunță

Niciunul dintre cei șase deputați socialiști despre care portalul Moldova Curată a scris că dețin cetățenie română, nu a renunțat la pașaportul statului vecin care le oferă statul de cătățean european. Deși, înainte de alegerile parlamentare din 2014, fostul lider PSRM, acutalul șef al statului, Igor Dodon, a declarat că deputații PSRM vor renunța la cetățenia română odată cu accederea în legislativ, acest lucru nu s-a întâmplat nici la patru ani după enunțarea promisiunilor. Mai mult, s-a dovedit că socialistul Vladimir Țurcan a mințit la 1 decembrie când a dat asigurări că cei șase colegi ai săi din Parlament: Alla Dolință, Adrian Lebedinschi, Corneliu Furculiță, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac și Ghenadi Mitriuc au depus cereri pentru a se dezice de cetăţenia statului român. Un răspuns oficial, din 15 decembrie 2017, al Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, oferit reporterului potralului Moldova Curată,  denotă că niciunul dintre aleșii poporului nu a depus vreo cerere în acest sens. Solicitați de ZdG să explice contradicția dintre declarații și faptele constatate, deputații au „fugit” de răspunsuri.

În timp ce partidul din care fac parte se declară în favoarea integrării R. Moldova în Uniunea Vamală Euroasiatică și se pronunță împotriva unirii cu România, cei șase deputați socialiști care dețin cetățenia română nu au renunțat la pașapoartele statului vecin și nici măcar nu intenționează să face acest lucru.

Într-un răspuns oficial oferit Asociației Presei Independente, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România notează că cereri care ar fi fost depuse de cei șase socialiști nu figurează în registrele instituției: „Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la ANC prin care solicitați un răspuns referitor la depunerea dosarelor de renunțare la cetățenia română de către numiții: Alla Dolință, Corneliu Furculiță, Adrian Lebedischi, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac și Anatolie Labuneț, vă comunicăm că, urmare a verificării în evidențele ANC, s-a consatat că sus numiții nu figurează cu astfel de cereri”, scrie în răspunsul oferit de ANC, instituție din subordinea Ministerului Justiției din România.

Sursă document:  moldovacurata.md

La 1 decembrie anul trecut, deputatul Vladimir Țurcan declara în fața presei că după ce au fost aleși deputați, cei șase colegi ai săi „au depus cererile respective la Serviciul Consular al Ambasadei României. Mai departe, procedura depinde de acest serviciu”. Contactat de ZdG pentru a explica contradicția dintre răspunsul său și cel al autorității române, Vladimir Țurcan a declarat că este ocupat și a rugat să revenim peste jumătate de oră. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la telefon.

Socialistul Radu Mudreac a răspuns scurt că se află peste hotarele țării și nu poate discuta.

Deputata Alla Dolință a întrerupt apelul după ce am anunțat contextul discuției. Încercările ulteriorare de a o contacta s-au soldat cu eșec.

Adrian Lebedinschi a refuzat categoric să discute la acest subiect.

A. L. -Nu comentez toate aberațiile și toate prostiile.

Reporter -Nu sunt prostii.

A. L. -Dacă aveți alte teme de discuție în afară de cetățenie…

Reporter -Cred că nu procedați corect în contextul în care există un răspuns al unei autorități oficiale din România care spune…

A. L. -Chiar nu vreau să comentez!

Reporter -Este o instituție oficială din România care spune că nu ați depus o cerere…

A. L. -Eu nu comentez nimic. Dacă aveți alte teme de discuție, poftim, discutăm, dacă nu,  doar tema asta, atunci, la revedere!

Reporter -Dar cum explicați…?

A. L. -La revedere!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Vlad

    Când au primit cetățenia română au dat jurământ să nu întreprindă acțiuni împotriva statului. De ce statul Român nu retrage cetățenia acestora așa cum face Dodon cu echipa lui în privința lui Băsescu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *