Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Concluzia Promo-LEX: Candidații independenți au…

Concluzia Promo-LEX: Candidații independenți au șanse minime să câștige la alegeri

Numai 7,57% din primarii aleși în cadrul alegerilor locale generale din 2015 sunt independenți, situaţia consilierilor locali fiind şi mai dramatică, au constatat experții Asociației Promo-LEX.

Astfel, din 1.116 consilieri raionali doar șase (0,53%) candidați independenți au trecut pragul electoral, iar din 10.564 de consilieri locali – 372 (3,52%). De asemenea, în turul I au fost aleși 34 primari candidați independenți (26 de bărbați și 8 femei), iar în turul II au fost aleși 34 de primari candidați independenți (28 de bărbați și 6 femei).

„Candidații independenți au puţine șanse de a fi aleși în funcții eligibile din mai multe considerente. În primul rând aceștia întâmpină deficiențe la acumularea semnăturilor de subscripție. Astfel, ei au mai puțin timp pentru a se promovarea în cadrul campaniei electorale. O altă problemă ține de încălcarea principiului egalității șanselor în procedura de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate pe conturile electorale ale candidaților independenți. Pentru candidații independenți plafonul a fost stabilit potrivit formulei legale „un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile”, însă pentru concurenții–partide politice nu s-a recurs la un calcul bazat pe numărul de alegători din circumscripțiile electorale în care concurenții candidează, dar s-a efectuat un calcul total per alegători pe republică”, susţine Aliona Onofrei, analist politic, Promo-LEX.

De asemenea, odată cu aplicarea legii cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în 2016, spre deosebire de partidele politice, candidații independenți nu vor primi finanțare de la bugetul de stat. Astfel, dacă la ultimele alegeri locale din 2015 aceștia au acumulat 4,12% (1.249.950,6 de lei), suma ar urma să fie distribuită partidelor politice proporțional performanțelor de la alegerile locale.

„O altă problemă este migrarea candidaților independenți după alegeri. Aceștia câștigă alegerile, declarându-se independenți, apoi trec de partea unui partid. Astfel, noi nu știm cât de corect procedează ei față de alegători. De exemplu, din 69 de primari candidați independenți aleși în 2011, la partide au aderat 35 de primari (20 la PDM, 9 PLDM, 1 PL, 1 BEPPEM, 4 PSRM). Țin să menționez că 21 primari independenți care au fost aleși în 2011 au candidat și au fost aleși în 2015 fără a-și schimba statutul”, a mai declarat analistul.

Amintim că, Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a monitorizat perioada Alegerilor Locale Generale 2015 cu ajutorul a peste 1.500 de observatori naționali. De asemenea, în acest scrutin, Asociația a desfășurat campania „IEŞI la VOT!”, care a avut drept scop promovarea și încurajarea votului informat și conștient în rândul alegătorilor din R. Moldova.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în cadrul acestui comunicat aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.