Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Componenta transnistreană a respins din…

Componenta transnistreană a respins din nou propunerile delegaţiei Republicii Moldova

Pe 4 iunie 2015, la Bender s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control. Dat fiind faptul că în ultima perioadă s-a constatat existenţa unei disfuncţionalităţi în activitatea mecanismelor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a iniţiat desfăşurarea unei şedinţe extraordinare a CUC, în baza adresării difuzate în ajun (se anexează). Scopul sesiunii speciale a fost de a identifica soluţiile necesare depăşirii blocajelor şi asigurarea funcţionalităţii mecanismelor de pacificare în regiunea transnistreană.

La şedinţă au fost discutate subiectele organizatorice legate de activitatea curentă a CUC şi a Comandamentului Militar Întrunit, precum şi propunerile delegaţiei moldoveneşti privind operarea unor modificări la Regulament pentru ajustarea acestuia la practicile CUC. Aceste iniţiative ar permite soluţionarea operativă a problemelor ce pot apărea în desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii.

Propunerile delegaţiei moldoveneşti au fost susţinute de către reprezentanţii Ucrainei. Componenta rusă a pledat pentru identificarea unei soluţii care sa fie convenită de comun acord între partea moldovenească şi cea transnistreană, Misiunea OSCE a declarat că susţine punctul de vedere al Federaţiei Ruse. Delegaţia transnistreană a respins categoric iniţiativele delegaţiei Republicii Moldova, blocând astfel lucrările Comisiei.

În scopul depăşirii blocajului, reprezentantul Federaţiei Ruse a propus prelungirea discuţiilor la nivelul co-preşedinţilor (Federaţia Rusă, Republica Moldova, regiunea transnistreană), cu participarea reprezentanţilor Ucrainei şi a Misiunii OSCE. m dată a fost respinsă, iarăşi, de co-preşedintele componentei transnistrene.
În lipsa unui consens, şedinţa a fost transferată pentru săptămâna viitoare.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control