Comisia privind investigarea fraudei bancare cere ca Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu să fie cercetați pentru neglijență în serviciu

Comisia de anchetă cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare solicită Procuraturii Generale (PG) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să pornească urmărirea penală pentru neglijența în serviciu pe numele lui Iurie Leancă, fost premier, Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM, Andrian Candu, fost ministru al Economiei, și Anatol Arapu, ex-ministru al Finanțelor.

„Comisia conchide că, în perioada când Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu”, este menționat în interpelare.

De asemenea, potrivit comisiei, „promotorul principal al acordării garanțiilor de stat” ar fi fost Andrian Candu, care era atunci ministru al Economiei.

În documentul semnat de către Alexandru Slusari mai este indicat că:

  • Guvernul nu a anunțat oficial criza financiară sau pericolul apariției acesteia, încălcând legislația;
  • la ședința Executivului nu a fost discutată necesitatea introducerii imediate a administrației speciale la cele trei bănci;
  • Hotărârea nr. 938 nu a stabilit prioritățile la restituirea mijloacelor din cele trei bănci din banii creditului de urgență.

Comisia precizează că membrii acesteia sunt dispuși să conlucreze cu organul de anchetă și să-i ofere documentele de care dispune.

DOC: Alexandru Slusari/Facebook
Colaj: tvrmoldova.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *