Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC va solicita FISC-ului să…

CEC va solicita FISC-ului să verifice proveniența a 19 donații pentru PDM

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, 29 mai, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Veaceslav Agrigoroaie, a prezentat concluziile rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2017, care au fost depuse de  42 de partide politice din cele 45 înregistrate la Ministerul Justiției până la 3 aprilie 2018. Astfel, 38 de partide s-au încadrat în termenul stabilit pentru prezentarea rapoartelor financiare pentru anul 2017, peste termenul stabilit au prezentat patru formațiuni, iar trei nu și-au onorat această obligație.

După forma și modalitatea de depunere, 30 de partide politice au prezentat rapoartele în corespundere cu prevederile pct. 67 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice

Totodată, 37 de formațiuni au prezentat registrele cotizațiilor membrilor de partid, dintre care 14 au declarat surse de finanțare obținute sub formă de cotizații, iar 23 au indicat valoarea zero.

În baza registrelor de la persoanele juridice prezentate de partidele politice, Comisia a constatat că trei partide au obținut venit din donații făcute de persoane juridice, iar 36 au indicat valoarea zero la rubrica surselor de finanțare din donații din partea persoanelor juridice.

De asemenea, doar 12 partide au obținut surse financiare de la persoane fizice, în timp ce 28 de formațiuni au indicat valoare zero la rubrica dată. La fel, în baza datelor prezentate, Comisia a constatat că donațiile din partea a 19 persoane fizice către PDM  depășesc suma de 75.000 de lei. Astfel, în temeiul pct. 27 din Regulament, Comisia va înainta Serviciului Fiscal de Stat un demers cu solicitarea de a verifica proveniența donațiilor respective.

Cu referire la donațiile sub formă de proprietăți, bunuri, servicii gratuite sau în condiții mai avantajoase decât valoarea comercială, cinci partide politice au indicat primirea unor astfel de surse de venit, iar alte 35 de partide – valoarea zero.

În conformitate cu art.24 alin. (3) și art. 25 alin. (1) lit. d) din Legea privind partidele politice, acestea „au dreptul să desfășoare și alte activități ce aduc venituri pentru nevoile partidului dacă aceste activități nu sunt interzise prin legi și sunt prevăzute în mod expres în statutul partidului politic”. Astfel, potrivit informațiilor prezentate, Comisia a constatat că astfel de venituri au încasat patru partide.

La fel, în urma verificării conținutului rapoartelor recepționate, în condițiile pct. 67 din Regulament, s-a constatat: Partidul Politic „Uniunea Centristă din Moldova” a reflectat greșit soldul mijloacelor bănești la sfârșitul perioadei de gestiune, Partidul Unității Naționale a arătat incorect totalul surselor de finanțare și totalul cheltuielilor, Partidul Politic „Democrația Acasă” a greșit soldul mijloacelor bănești la începutul perioadei de gestiune, Partidul Popular Democrat din Moldova nu a indicat proveniența sursei de venit, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu a reflectat corect la rubrica „donații din partea membrilor de partid” suma de 5000 de lei.

În 2017, de subvenții de la bugetul de stat au beneficiat 20 de partide.

Pentru neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul și formatul stabilit de către CEC, inclusiv prezentarea unor date incomplete în raport, se sancționează cu amendă de la 300 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Iar încălcarea modului de evidență și utilizare a patrimoniului partidelor politice, inclusiv neprezentarea datelor de identificare a donatorilor, se sancționează cu amendă de la 100 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară