Cine sunt cei șase membri ai juriului care decide sloganul Arenei Chişinău

Arena Chişinău, care urmează a fi construită de democrați lângă Stăuceni, va avea un slogan propus de către cetăţeni. După ce a fost lansat proiectul de construcţie a Arenei Chişinău, Guvernul a demarat procedura de identificare a unui slogan. Pe pagina de Facebook a proiectului, internauții au fost invitați să lanseze idei de slogane, pentru ca ulterior, cele mai apreciate propuneri să fie jurizate. Autorităţile au selectat 10 potenţiale slogane pentru Arena Chişinău, iar astăzi, 14 mai, un juriu format din șase persoane decide cum va fi identificat proiectul Partidului Democrat. 

Juriul care decide care va fi sloganul proiectului PDM sunt:

 1. Andrian Candu (preşedintele Parlamentului, finul de cununie al liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, și unul dintre autorii proiectului de lege pentru schimbarea destinației terenului de 69,2 ha de la Stăuceni din agricol în unul pentru costrucții),
 2. Chiril Gaburici (Ministrul Economiei şi Infrastructurii),
 3. Monica Babuc (Ministrul Educației, Culturii și Cercetării),
 4. Angela Starinschi (comunicator CNA, membru al Consiliului Național al comunicării),
 5. Alexandru Stratan (vicepreședintele Federației de Volei),
 6. Alex Calancea (fondatorul Alex Calancea Band, basist şi producător).

Aceștia vor face alegerea între zece slogane, cele mai apreciate de internauți:

ZdG a scris anterior că proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de incertitudine. Imaginile video de la lansare au fost preluate neautorizat de la o companie franceză, terenul este scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate, iar statul a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2018 din fonduri externe.

Subiectul privind construcția în capitală a unei arene multifuncționale, numită „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul este anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova.

La doar două zile după anunțul cu privire la arena polivalentă a tandemului Plahotniuc-Candu, în Parlament 14 deputați înregistrează un proiect de lege prin care un teren cu o suprafață de 69,2 ha, proprietate a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, este exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor. La 23 martie, proiectul este votat în ambele lecturi, iar deputații își dau votul pentru ca pierderile de circa 90 de milioane de lei generate de scoaterea terenului din circuitul agricol să nu fie compensate.

Pe lângă terenul alocat, statul urmează să investează 200 de milioane de lei în capitalul social al firmei care va fi desemnată câștigătoare a licitației internaționale. Contribuția financiară a statului pentru construcția „Chișinău Arena”, suma de 200 de milioane de lei, Guvernul a decis să o prevadă în legea bugetului stat din contul unui proiect de reabilitare a drumurilor, care este finanțat din bani externi. 

Un studiu de fezabilitate al proiectului respectiv a fost publicat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării abia la 27 aprilie, adică la două săptămâni după ce a fost aprobată lista obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” și cerințele generale pentru selectarea partenerului privat și la patru luni după ce Ministerul Finanțelor a prevăzut 200 de milioane de lei în bugetul de stat pentru anul curent.

Potrivit Studiului de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția arenei polivalente, costul construcției se estimează la circa 40 de milioane euro, bani care urmează a fi investiți de un agent economic privat și pe care statul îi va rambursa în termen de zece ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din susrse financiare din bugetul de stat. Altfel spus, se presupune că profitul net al arenei în primul an de activitate va fi aproape 250 de mii de euro, în același timp, contractul ar presupune că în acel an statul urmează să ramburseze 25% din costul investiției, adică 10 milioane de euro. Banii respectivi ar urma să fie alocați din bugetul de stat. Același document, elaborat de organizația nonguvernamentală „Alternative Internaţionale de Dezvoltare” la solicitarea MECC, indică că cel mai mare risc al proiectului este o posibilă instabilitate politică  prin schimbarea administrației în cadrul partenerului public.

Citiți și

(doc) Ce scrie în Studiul de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția Arenei Chișinău

(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor

(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Lider Moldovan

  TĂTUCA NOSTRU DE TOATE ZILELE PLAHOTNIUK!

  Propun acest slogan pentru ARENA CHIȘINĂU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *