Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este noua ambasadoare propusă…

Cine este noua ambasadoare propusă de PDM

Cristina Balan este candidata propusă de PDM pentru funcția de ambasador al R. Moldova la Washington. Anunțul a fost făcut cu câteva minute în urmă de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Candidatura ei urmează să fie aprobată de Guvern și, ulterior, numită prin Decret de șeful statului.

Din aprilie 2017, Cristina Balan este vicepreședinta PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Vorbeşte fluent limba română, limba rusă şi limba engleză.

Numele Cristinei Balan a apărut într-o investigație din anul 2015 a celor de la Rise Moldova „Plahotniucleaks”. Potrivit jurnaliștilor, Cristina Balan, care era atunci director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, unde președinte era Vladimir Plahotniuc, reprezenta interesele companiei off-shore Power Investment LLC, una dintre companiile care au controlat până în anul 2010 Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în anul 1993.  În anul 2008, Cristina Balan a reprezentat și compania cipriotă Daranian Holdings Ltd. care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier Codru cu suma de 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL.