Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce urmează după ce Igor…

Ce urmează după ce Igor Dodon a respins, repetat, candidaturile la funcțiile de miniștri

„Astăzi am respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip”, anunță șeful statului, pe o rețea de socializare. „Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern, eu nu am de gând să cedez în această situație. Nu voi accepta și sunt sigur că toți cei care susțin președintele R. Moldova nu vor accepta astfel de miniștri”, a punctat Dodon.

„Argumentul meu principal rămâne neschimbat: Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară. Consider că prin aceste candidaturi, Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulțumi algoritmul parlamentar. Dacă există și o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018”, este sigur președintele. 

La 21 decembrie 2017, Dodon, la solicitarea premierului Pavel Filip a semnat decretele prin care au fost demiși din funcții cinci actuali miniștri și un vicepremier: Stela Grigoraș, Andrei Galbur, Vasile Bâtca, Vladimir Cebotari, Octavian Calmâc şi Gheorghe Bălan. Aceștia urmau a fi înlocuiți cu Svetlana Cebotari –  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Tănase – Ministerul Justiției, Liviu Volconovici – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tudor Ulianovschi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chiril Gaburici – Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Lesnic – vicepremier pentru Reintergrare și  Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană.

Pe 22 decembrie 2017, Dodon a respins pentru prima dată noile candidaturi. „Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament”, motiva Dodon.

Scenariul cu cele șapte nume noi în Guvern, propuse, dar neacceptate de șeful statului, este similar cu cel din cazul actualului ministru al Apărării, Eugen Sturza. După ce șeful statului a respins de două ori candidatura acestuia, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a decis că președintele, conform Constituției, nu are dreptul să respingă de două ori candidaturile. Curtea Constituțională a decis că șeful statului a încălcat Constituția, iar în acest caz, președintele este suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar numirea noilor membri ai Guvernului poate fi semnată de premier sau președintele Parlamentului. La 22 octombrie 2017, Eugen Sturza a fost învestit în funcție. Ceremonia a fost oficiată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a preluat atribuțiile interimatului de președinte și a semnat decretul de numire în funcție.