Ce averi declară candidații la funcția de primar al mun. Bălți

În cursa electorală pentru funcția de primar al mun. Bălți au fost înregistrați opt candidați. Este vorba despre: Arina Spătaru, Alexandr Usatîi, Pavel Verejanu, Nicolai Grigorișin, Sergiu Burlacu, Elena Grițco, Simion Guțu și Oleg Topolnițki. Toți candidații au depus la Comisia Electorală Centrală declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2017. Iată ce găsim în ele:

Arina Spătaru, candidata propusă de către Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, susține că începând cu anul 2012 a ocupat funcția de director a propriei sale întreprinderi „ARINA S”, unde, în anul 2017 a primit un salariu de 21 de mii de lei. Tot în anul trecut, Arina Spătaru a primit indemnizații pentru copii de peste 7000 de lei. Spătaru susține că familia sa deține patru terenuri extravilane, un apartament cu o suprafață de 48 m.p., o casă de locuit (196.2 m.p.), un spațiu comercial (195.1 m.p.) și un garaj (69.3 m.p).

Alexandr Usatîi, candidatul Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”, indică în declarația sa pentru anul 2017 un salariu total de 60 de mii de lei, obținut de la Fundația de binefacere „Soluția” și 1.800 de lei pentru funcția de consilier local. Usatîi declară două terenuri intravilane, un garaj (25.2 m.p.) și 1/5 cotă parte dintr-un apartament (52.8 m.p.) și dintr-o casă de locuit (317.6 m.p.) . Usatîii susține că este proprietarul unui Renault Megane, fabricat în anul 2008 și cumpărat în anul 2015 cu 5000 de lei. Candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Bălți mai deține și un cont bancar cu circa 70 de mii de lei din care obține o dobândă de 7,5 la sută.

Pavel Verejanu, candidatul propus de Partidul Politic „ȘOR”, declară pentru anul 2017 un salariu de peste 10 mii de lei și indemnizații de 5.500 de lei. Totodată, Verejanu spune că, în anul 2017, la ziua sa de naștere a primit aproape 20 de mii de lei. În declarația sa de venituri și interese personale, acesta indică și un teren intravilan.  Apartamentul cu suprafața de 101,8 m.p. și automobilul Mercedes E200 sunt indicate pe numele soției, care în anul 2017 a înregistrat venituri de sute de mii de lei. Pavel Verejanu este consilier în cadrul Primăriei mun. Orhei din 29 iunie 2015.

Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”, în anul 2017 a primit un salariu de circa 28 de mii de lei și indemnizație unică pentru participarea la ședințele Consiliului mun. Bălți de 1.500 de lei. Acesta declară doar un spațiu comercial (474.6 m.p.) care este înregistrat pe numele soției sale. Grigorișin are două automobile: un Mercedes, fabricat în 1983 și cumpărat în 1994, și un Chevrolet Blazer, fabricat în 1995 și cumpărat în 2001. În prezent, Grigorișin asigură interimatul, după ce Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcție.

Sergiu Burlacu, candidatul propus de Partidul Politic „Partidul Unități Naționale”, susține că nu are nimic de declarat decât un venit de doar 1.200 de lei. Sergiu Burlacu este născut pe 11.05.1990 în oraşul Bălţi, unde și locuiește. Acesta este licenţiat în economie, specialitatea Business şi administrare și este președintele PUN din Bălți. Într-un interviu pentru baltionline.md,  acesta a declarat că prima experienţă  în activitatea politică a obţinut-o în 2014.

Candidata indendentă Elena Grițco indică un salariu de 57.500 de lei primit de la Fundația „Renato Usatîi” și peste 1.300 de lei drept indemnizație unică pentru participarea la ședințele Consiliului mun. Bălți. Ea are un apartament cu o suprafață de 40 m.p. și un automobil pe care l-a cumpărat în anul 2017 cu 16.400 de euro. Grițco nu a indicat modelul automobilului.

Simion Guțu, candidatul Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în anul 2017, a primit un salariu de circa 122.000 de lei. El declară un apartament cu o suprafață de 52.5 m.p.

Oleg Topolnițki, candidatul Partidului Politic „Partidul Ruso-Slavean din Moldova”, declară că în anul 2017 că a primit un salariu de peste 167 de mii de lei și alți 97 de mii de lei de la vânzarea apartamentului. De asemenea, Topolnițki spuen că are două automobile: BMW 730D și un Volkswagen LT 35.

Menționăm că în mai puțin de o lună au loc alegeri noi pentru funcția de primar al mun. Bălți, asta după ce, Renato Usatîi, primarul mun. Bălți, aflat la Moscova, și-a anunțat demisia din funcție de edil. Declarația a fost făcută în timpul unei intervenții video în cadrul emisiunii Politica de la TV8, din 12 februarie 2018. Usatîi a declarat că decizia de a demisiona anume acum, oferă posibilitatea ca următoarele alegeri în Bălți să aibă loc pe 20 mai, curent, odată cu alegerile anticipate locale din toată țara.

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Chișinău, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.

Conform Codului Electoral, campania electorală a început pe 20 aprilie, cu o lună înainte de alegerile locale.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *