Care va fi sloganul Arenei Chișinău

„Inspiră Generaţii” este sloganul proiectului PDM, Arena Chişinău, care urmează a fi construită lângă localitatea Stăuceni pe un teritoriu de 69,2 hectare. Sloganul aparține unui tânăr scriitor, Dumitru Rău. După ce a fost lansat proiectul de construcţie a Arenei Chişinău, Guvernul a purces la identificarea unui slogan cu ajutorul cetăţenilor cu spirit civic. Autorităţile au selectat iniţial 10 potenţiale slogane, iar astăzi, 14 mai, Andrian Candu, Monica Babuc, Chiril Gaburici, Alexandru Stratan, Alex Calancea şi Vitalie Condraţchi au votat sloganul final pentru Arena Chişinău.

Tinerii care au generat idei pentru sloganul Arenei Chişinău s-au ales cu premii şi diplome din partea Guvernului. Autorul sloganului „Inspiră Generaţii”, Dumitru Rău, a câştigat un telefon mobil. Tot un telefon mobil a primit şi deţinătorul premiului doi, Daniel Hacina, care a propus sloganul „Creat pentru Generaţii”, iar Dragoş Galbur, clasat pe locul al III-lea, s-a ales cu o tabletă.

Juriul care a ales sloganul proiectului PDM a fost format din șase membri:

 1. Andrian Candu (preşedintele Parlamentului, finul de cununie al liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, și unul dintre autorii proiectului de lege pentru schimbarea destinației terenului de 69,2 ha de la Stăuceni din agricol în unul pentru costrucții),
 2. Chiril Gaburici (Ministrul Economiei şi Infrastructurii),
 3. Monica Babuc (Ministrul Educației, Culturii și Cercetării),
 4. Vitalie Condraţchi (jurnalist şi specialist în comunicare),
 5. Alexandru Stratan (vicepreședintele Federației de Volei),
 6. Alex Calancea (fondatorul Alex Calancea Band, basist şi producător).

Iniţial printre membrii juriului, anunţaţi de către Ministerul Economiei printr-un comunicat de presă, era Angela Starinschi, şefa serviciului relaţii cu publicul din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. Însă în cadrul evenimentului de votare a sloganului, Angela Starinschi a fost înlocuită cu jurnalistul Vitalie Condraţchi.

ZdG a scris anterior că proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de incertitudine. Imaginile video de la lansare au fost preluate neautorizat de la o companie franceză, terenul este scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate, iar statul a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2018 din fonduri externe.

Subiectul privind construcția în capitală a unei arene multifuncționale, numită „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul este anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova.

La doar două zile după anunțul cu privire la arena polivalentă a tandemului Plahotniuc-Candu, în Parlament 14 deputați înregistrează un proiect de lege prin care un teren cu o suprafață de 69,2 ha, proprietate a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, este exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor. La 23 martie, proiectul este votat în ambele lecturi, iar deputații își dau votul pentru ca pierderile de circa 90 de milioane de lei generate de scoaterea terenului din circuitul agricol să nu fie compensate.

Pe lângă terenul alocat, statul urmează să investează 200 de milioane de lei în capitalul social al firmei care va fi desemnată câștigătoare a licitației internaționale. Contribuția financiară a statului pentru construcția „Chișinău Arena”, suma de 200 de milioane de lei, Guvernul a decis să o prevadă în legea bugetului stat din contul unui proiect de reabilitare a drumurilor, care este finanțat din bani externi.

Un studiu de fezabilitate al proiectului respectiv a fost publicat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării abia la 27 aprilie, adică la două săptămâni după ce a fost aprobată lista obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” și cerințele generale pentru selectarea partenerului privat și la patru luni după ce Ministerul Finanțelor a prevăzut 200 de milioane de lei în bugetul de stat pentru anul curent.

Potrivit Studiului de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția arenei polivalente, costul construcției se estimează la circa 40 de milioane euro, bani care urmează a fi investiți de un agent economic privat și pe care statul îi va rambursa în termen de zece ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din susrse financiare din bugetul de stat. Altfel spus, se presupune că profitul net al arenei în primul an de activitate va fi aproape 250 de mii de euro, în același timp, contractul ar presupune că în acel an statul urmează să ramburseze 25% din costul investiției, adică 10 milioane de euro. Banii respectivi ar urma să fie alocați din bugetul de stat. Același document, elaborat de organizația nonguvernamentală „Alternative Internaţionale de Dezvoltare” la solicitarea MECC, indică că cel mai mare risc al proiectului este o posibilă instabilitate politică  prin schimbarea administrației în cadrul partenerului public.

Citiți și

(doc) Ce scrie în Studiul de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția Arenei Chișinău

(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor

(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Izya Panchevici

  si aista l-au furat, cica inspira generatii….oare nu din anglia vine acest tinar scriitor

 2. Profesorul Alex

  Da ce ai cu evreii, năucule? De acum de atâțea ani postezi cu diferite nume și tot o
  ții una și bună cu evreii, Soros, SUA, UE, Israel, etc?

  Ce ai cu Șor înțeleg, căci avem toți cu canalia ce ne-a furat 2,9 miliarde de dolari
  și acum își bate joc de noi sub protecția oligarhului, dar să te izbești ca năucul
  împotriva tuturor evreilor? Apropo Modelatorul, de ce permite acest deboș antisemit la ZDG?

  • Academicianul Alex

   shor nu isi bate joc de noi sub protectia oligarhului ci sub protectia SUA si a UE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *