Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidatul care vrea să lase…

Candidatul care vrea să lase Primăria drept moștenire ginerelui și face afaceri cu socrul pe bani publici ajunge deputat

Primarul orașului Căușeni, democratul Grigore Repeșciuc, obține 37,95% din voturi după prelucrarea a 100% din procesele verbale. În iulie 2018, primarul cu aspirații de deputat declara că-și pregătește ginerele pentru ca acesta să preia conducerea Primăriei Căușeni.

Inițiativa civică „Pentru un Parlament Curat”, care a realizat profilului candidatului PDM, scrie că Grigore Repeşciuc este primar al oraşului Căuşeni din 2011, candidând iniţial independent, apoi s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat. Până în 2011 a fost inspector al poliţiei rutiere, şef al secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliţie al raionului. Soţia sa este consilier orăşenesc la Căuşeni, fiind candidat independent, apoi a aderat şi ea la PDM.

Repeșciuc a încheiat în anii 2017 și 2018 contracte cu firma socrului său, „Dragoș Camenșcic SRL”, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria l-a acordat firmei soției primarului, „Galaxia-Parc”, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Repeșciuc. Primarul a declarat atunci că agentul economic respectiv a fost ales de către grupul de lucru, iar el nu a influențat alegerea. În luna iulie 2018, Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei.

Candidatul democraților indică în declarația de avere și interese personale că a ridicat în perioada 2017 -2018 un salariu de 165 de mii de lei din funcția de primar și o pensie MAI de aproape 60 de mii de lei. Familia lui Repeșciuc deține trei terenuri agricole, două apartamente și o casă de locuit de 208 m2, la care se mai adaugă și un automobil de model Mercedes ML 320 și o Toyota Corola, procurată în 2018 cu 170 de mii de lei. Repeșciuc și soția sa dețin și trei firme: „Mihasi Test Auto”, „Galaxia-Parc” și „Mihasig”. Prima firmă le-a adus venit sub formă de dividende în ultimii doi ani de 630 mii lei.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.