Candidați cu aspirații de deputat care nu ajung în Legislativ sau pe cine nu vom mai vedea în fotoliu de parlamentar

În viitorul Legislativ nu se vor regăsi mai mulți deputați care între 2014-2018 au ocupat fotolii de parlamentari, precum și miniștri sau persoane aflate în vizorul public care au candidat, dar nu au obținut votul cetățenilor.

Activitatea de patru ani în Parlament nu a convins cetățenii din mai multe circumscripții din Chișinău să voteze, pentru încă un mandat, mai mulți deputați democrați.

Deputatul Constantin Țuțu a fost învins pe circumscripția nr. 33, care include mai multe localități din suburbia capitalei, de candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. Țuțu a pierdut cu o diferență de peste cinci mii de voturi în fața liderului PPDA, Andrei Năstase.

Deputata Valentina Rotaru a candidat în circumscripția nr. 23, care include mai multe străzi din sectorul Botanica (mun. Chișinău).  Democrata, care a figurat pe prima poziție în buletinul de vot, nu a reușit însă să se clasifice nici printre primii trei cei mai votați candidați pe această circumscripție. Învingător în cursă a ieșit socialistul Oleg Lipskii. Acesta a fost urmat de candidatul blocului ACUM, Vasile Grădinaru, și candidatul Partidului „Șor”, Petru Jardan.

Deputatul Alexandr Bannicov s-a clasat pe locul trei pe circumscripția nr. 24, acolo unde a câștigat socialistul Vasile Bolea cu 48,80% din voturi. Democratul Victor Mândru s-a clasat pe locul trei în circumscripția nr. 25, care va fi reprezentată în viitorul Legislativ de candidata blocului ACUM, Inga Grigoriu. Și deputatul Veaceslav Nedelea a pierdut lupta, situându-se pe poziția trei, în circumscripția nr. 27 din Chișinău. Aici a fost ales deputat candidatul blocului ACUM, Vladimir Bolea.

Victor Mîndru, Valentina Rotaru, Veaceslav Nedelea și Alexandr Bannicov

Deputatul din Grupul Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi, membru al majorității parlamentare din componența fostului Legislativ, a pierdut șansa de a accede la un nou mandat în fața candidatului blocului ACUM, Dumitru Alaiba, în circumscriția nr. 51, deschisă în diaspora, pentru cetățenii din SUA și Canada.

Nu s-au calificat în următorul Parlament și doi deputați liberal-democrați care au candidat din partea blocului electoral ACUM. Deputatul PLDM Iurie Țap a pierdut în circumscripția nr. 8, Florești, acolo unde pentru cel de-al doilea mandat a fost ales democratul Eugeniu Nichiforciuc, iar Grigore Cobzac s-a clasat pe locul doi în circumscripția nr. 38, Hâncești, acolo unde învingător a ieșit democratul Alexandru Botnari. Cei doi nu se regăsesc în lista ACUM pe circumscripția națională.

Partidul Comuniștilor din R. Moldova și Partidul Liberal nu au acumulat numărul suficient de voturi pentru a trece pargul electoral. Respectiv, mai mulți deputați din fostul Legislativ, care au candidat pe lista națională, nu se vor mai regăsi în actualul Parlament.

Pe lista de partid, PL nu a avut decât un singur deputat din compenența fostului legislativ:

 • Roman Boțan.

PCRM a avut pe lista de partid șapte deputați din compenența Parlamentului de legislatura XX:

 • Vladimir Voronin,
 • Ina Șupac,
 • Elena Bodnarenco,
 • Oleg Reidman,
 • Ala Mironic,
 • Maria Postoico
 • Ivan Filimon.

În componența viitorului legislativ nu se vor regăsi, de asemenea, mai mulți candidați cunoscuți opiniei publice și promovați activ de formațiunile politice. Aceștia figurează pe listele de partid pe poziții mult mai inferioare decât numărul de mandate obținute de formațiunile politice din care fac parte.

Pe circumscripția națională, pe lista PSRM se regăsesc, spre exemplu, deputații:

 • Petru Corduneanu,
 • Marina Radvan,
 • Elena Hrenova.

Aceștia figurează pe pozițiile 29, 34 și 52, pe când în Parlament acced, conform rezultatelor, doar 17 deputați pe lista națională.

Pe lista PDM, nu acced în Legislativ fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, viceprim-ministra pentru Reintegrare Cristina Lesnic și actuala ministră Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Silvia Radu. Acestea figurează pe pozițiile 17, 19 și 20, însă în Parlament din partea PDM acced doar primii 13 candidați pe lista națională.

Din partea blocului ACUM, acced în Parlament pe lista națională doar primii 14 candidați. Respectiv, fosta magistrată Domnica Manole, vicepreședintele PLDM, Ion Terguță, și președintele organizației teritoriale Ungheni a Platformei DA, Gheorghe Petic, în prezent cercetat penal, care figurează pe pozițiile 29, 32 și 33, nu se regăsesc în componența viitorului Legislativ.

Pe de altă parte, nici Chiril Gaburici, actualul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și fost prim-ministru, care a plecat din funcție după scandalul generat de diploma falsă, nu ajunge în viitorul Parlament. După prelucrarea a 100% din procesele-verbale din circumscripția nr. 31, ajunge deputat socialistul Grigore Novac (38,63%), urmat de candidata blocului electoral ACUM, Liliana Nicolaescu-Onofrei (34,74%). Chiril Gaburici nu acumulează decât 13,18% din voturile alegătorilor de pe circumscripția nr. 31, care include mai multe străzi din sectoarele Râșcani și Ciocana ale capitalei. Acesta nu fgurează în lista de partid a PDM pe circumscripția națională.

Este taxat de cetățeni și fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, care în august 2017 a fost condamnat de prima instanță la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Acesta a candidat din partea PL în circumscripția nr. 15, care include 33 de localități din raionele Ungheni și Călărași, dar nu s-a clasat printre primii trei favoriți. Mandatul de deputat pe această circumscripție l-a obținut democratul Nicolae Ciubuc, actualul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. ivancelgroaznik

  Trebuie să înțelegi limba rusă (cea mai bogată și cea mai puternică), ca sens! Dacă n-au luat-o pe Hrenova în Parlament, înseamnă, că RAZHRENELI și nu OBHRENELI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *